Tadić: Kako što pre do Unije

Izvor: B92, 02.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Kako što pre do Unije

Beograd -- Predsednik Boris Tadić najavio je da će sa zvaničnicima EU u Briselu razgovarati kako da Srbija što pre postane članica Unije.

"Veoma je važno da nakon svih izbornih procesa u Srbiji, formiranja nove vlade i, osluškujući potrebu građana da Srbija bude članica EU, odemo u Brisel i napravimo presek postignutog i šta bi trebalo učiniti u narednom periodu, praveći mapu puta kako Srbija da što pre postane članica EU", izjavio je Tadić.

Tadić je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo da je važno da Srbija što pre ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i da, nakon toga, dobije status kandidata i obezbedi pristup razvojnim fondovima EU.

Prema njegovim rečima, približavanje Srbije EU obezbediće bolji standard građana i veću stabilnosti u Srbiji u godinama koje dolaze.

Tadić predvodi delegaciju

Boris Tadić predvodi delegaciju Srbije koja sutra putuje u Brisel na razgovore sa evropskim zvaničnicima.

U Brisel putuju i premijer Mirko Cvetković, vicepremijer zadužen za evropske integracije Božidar Đelić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Za sada je potvrđeno da će predstavnici Srbije razgovarati sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, ali portparolka evropskog zvaničnika Kristina Galjak nije mogla da kaže koje će biti teme razgovora.

Tadić je najavio da će sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barosom, visokim komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i komesarom za proširenje Olijem Renom razgovarati o početku primene prelaznog trgovinskog sporazuma.

"Bez Evrope ne možemo i zbog toga bi trebalo ubrzati sve procese uključujući i implementaciju trgovinskog sporazuma", rekao je Tadić.

On je naveo da, posle izručenja Radovana Karadžića Haškom sudu, nije moguće Srbiji uputiti primedbu da izbegava saradanju sa Haškim tribunalom, što je "ključna karika" za implementaciju trgovinskog sporazuma koji obezbeđuje povoljnije mogućnosti za izvoz iz Srbije na tržište Evropske unije.

Završetak saradnje sa Tribunalom u Hagu jedan je od najvažnijih ciljeva Vlade Srbije, napomenuo je Tadić.

Upitan ima li pomaka u potrazi za Ratkom Mladićem, Tadić je rekao da nadležne službe rade svoj posao i da će svi koji su optuženi pred Haškim tribunalom biti u tom sudu.

Tadić je, povodom kontradiktornih informacija u javnosti o tome da li će Srbija pomagati Karadžićevu odbranu u Hagu, naveo da će Srbija svima koji su optuženi pred Tribunalom izaći u susret kako bi se utvrdila istina.

"Niko nije kriv dok se krivica ne dokaže. Svi koji su u Haškom tribunalu imaju pravo na podatke i dokumente kako bi imali osnov da brane svoju nevinost. Takođe, država Srbija će uzimati u obzir da li je neko državljanin naše republike. Mi ćemo poštovati zakonske obaveze prema svim optuženima u Tribunalu u Hagu", poručio je Tadić.

"Pronaći rešenje za Skupštinu"

Uoči nastavka zasedanja Skupštine Srbije, Tadić je naveo da je važno da bude postignut kompromis kako bi se prevazišla blokada u radu parlamenta, koja je veoma opasna.

Tadić je rekao da ratifikacija SSP-a, energetskog sporazuma sa Rusijom i međunarodnih ugovora koji će omogućiti rekonstrukciju puteva, mostova i bolnica nije stranačko pitanje, već javni interes i rekao da očekuje da će parlamentarne stranke imati to u vidu.

"Očekujem da će se pronaći rešenje, da će parlament biti deblokiran, da će usvajati zakone, a ne da se u parlamentu bavimo time ko će kako koga opstruirati. Na kraju, biće zaustavljen život, a to nikome nije u interesu", rekao je Tadić.

"Svaki zahtev u parlamentu ima legitimitet jer ga iskazuju poslanici. Ako je bilo neke krivice u prethodnim mesecima vezano za mitinge i gubitak života građana, to sve mora da se utvrdi kroz proces koji je zakonski utemeljen, a ne tako što se parlament pretvara u javnu govornicu u kojoj svako izriče svoje argumente, nezavisno od toga da li postoji osnova za takve argumente", napomenuo je Tadić.

"Ne odustajemo od inicijative u UN"

Tadić je rekao i da Srbija neće odustati od namere da se predlog rezolucije nađe i usvoji na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom bi se od Međunarodnog suda pravde zatražilo mišljenje da li je Kosovo proglasilo nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom.

"Srbija neće odustati od te inicijative. Srbija ne može biti, kada je ta inicijativa u pitanju, uslovljavana na bilo koji način, pa čak i članstvom u EU, jer svaka zemlja ima suvereno pravo da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Tadić.

On je poručio da je inicijativa Srbije spoljno-politički dobro vođena, duboko principijelno utemeljena u skladu sa međunarodnim pravom, demokratskim i evropskih načelima.

Tadić je rekao da se nada da će akcija rezultirati pozitivnim ishodom za Srbiju i da će mišljenje Međunarodnog suda pravde biti da je proglašena nezavisnost Kosova nelegalna.

"Veoma je važno da se zaustavi proces priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i da se, s druge strane, Srbija osnaži novim kredibilitetom", naveo je Tadić i poručio da je važno da Srbija izađe iz dela svoje istorije pune pretnji, ratova i konflikata sa susedima i međunarodnom zajednicom i da pređe na pravni teren.

Prema Tadićevim rečima, Srbija akcijom u Ujedinjenim nacijama inicira put po kojem mogu biti rešeni mnogi sporovi u svetu.

Povodom situacije na Kavkazu i ruskog priznanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, Tadić je rekao da je državni vrh Srbije upozoravao da će proglašavanje i priznavanje Kosova predstavljati opasan presedan koji može ugroziti stabilnost drugih regiona.

"Veoma poštujem stav Rusije kada je u pitanju njen nastup u Savetu bezbednosti UN i način na koji tretira integritet Srbije i nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova", izjavio je Tadić.

Tadić je naveo da će Srbija, u slučajevima kada neki region proglasi nezavisnost, uvek braniti svoj teritorijalni integritet i principe međunarodnog prava.

Srbija će, prema Tadićevim rečima, braniti vlastite interese, poštujući međunarodne principe i ne sme učiniti ništa što bi dovelo u pitanje integritet Srbije.

"Ja očekujem takve političke stavove svih učesnika u političkom životu u Srbiji", rekao je Tadić, uz poruku da Ustav sve lidere političkih stranaka obavezuje da brane interese Srbije, a ne interese bilo koje druge zemlje u svetu.

Govoreći o misiji Euleks, Tadić je rekao da Srbija nema problem sa evropskim prisustvom na Kosovu, ali da želi da se, uz poštovanje međunarodnog prava, taj proces dogodi u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti.

"Verujem da možemo pronaći rešenje za misiju Euleks na Kosovu i Metohiji, ali samo uz odluku SB UN. Ta misija ne može da primenjuje Ashtisarijev plan koji nema nikakav legitimitet", naveo je Tadić.

Ocenjujući odnose sa SAD, Tadić je rekao da je interes Srbije da ima najbolje moguće odnose sa tom državom sa kojom je nastupila kriza bilateralnih odnosa nakon američkog pristupa rešavanju kosovskog pitanja.

"Mi ovu krizu moramo prevazići, ali ne smemo da odustanemo od odbrane naše politike i interesa. Moramo da prevaziđemo ovu situciju stalnim ubeđivanjem zvaničnika iz SAD da su neke njihove odluke bile pogrešne", rekao je Tadić.

Jeremić: O integracijama i Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će državni vrh zemlje sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu razgovarati o procesu evropskih integracija i o problemima koji postoje na putu Srbije prema Briselu, među kojima su i pitanja vezana za mir i stabilnost na Kosovu.

Posle razgovora s ministarkom inostranih poslova Mađarske Kingom Genc, Jeremić je rekao da će zvaničnici EU biti upoznati s inicijativom koju će Srbija podneti na zasedanju Generalne skupštine UN-a, da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o tome da li je Kosovo proglasilo nezavisnost u skladu s međunarodnim pravom.

On je najavio da će u narednom periodu u SAD poslati svog izaslanika kako bi sa američkim zvaničnicima bila raspravljena pitanja koja su sporna u odnosima Beograda i Vašingtona.

Bez razumevanja i podrške i SAD, kako je naveo Tadić, ne mogu da se zaštite interesi Srbije na Kosovu.

Tadić je rekao da bi ambasadore u države koje su priznale nezavisnost Kosova trebalo vratiti što pre kako bi štitili naše interese.

"Nadam se da će to biti moguće učiniti u skorijem periodu. Povratak ambasadora u sve zemlje koje su priznale nelegalno proglašenu nezavisnot Kosova i Metohije treba da bude i u svrhu odbrane naših interesa na Kosovu", naveo je Tadić.

Tadić, koji je predsednik Odbora za proslavu jubileja "Godina obrazovanja u Srbiji", izjavio je da obeležavanje 200 godina univerziteta u Srbiji ima ogroman ekonomski značaj jer bez investicija u obrazovanje i nauku nema povećanja životnog standarda.

On je naveo da su obrazovanje i kultura investicija u ekonomski razvoj i identitet Srbije.

"Srbija nema šta da traži u Evropi bez vlastitog identiteta", precizirao je Tadić i poručio da Srbija ulaskom u EU neće izgubiti svoj identitet.

"Ništa od svog identiteta nisu izgubili Bugari, Rumuni i Grci. Ćirilica je već u EU i mi bi trebalo da budemo u EU kako bismo imali više mogućnosti za afirmaciju našeg identiteta", rekao je Tadić.

O ekonomskim temama

Tadić izjavio je rekao da Srbija traži sporazumni raskid ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, jer ne može da prihvati nove uslove koncesionara i istakao da se bilo koji deo dogovorenog i potpisanog energetskog sporazuma sa Rusijom može promeniti samo uz saglasnost obeju strana.

Tadić je rekao da Alpina por u poslednjih mesec dana postavila nove uslove i traži da Srbija iz budžeta nadoknadi novac, ukoliko protok saobraćaja na auto-putu ne bude onakav kakav je predviđala konkurišući za posao.

"Srbija ne može da preuzme tako nešto na sebe, jer onda nema nijednog razloga da daje koncesiju. Koncesija se daje onima koji žele da preuzmnu rizik za izgradnju infrastrukture", podsetio je Tadić.

On je rekao da će mišljenje o tome da li Alpina por bez tendera može da učestvuje u igradnji auto-puta od Horgoša do Novog Sada dati institucije koje se bave zakonodavstvom i javnim nabavkama, a njihovo mišljenje se mora poštovati.

Tadić je poručio da je Koridor 10 primarni infrastrukturni projekat u Srbiji, jer se gradnjom putne i železničke infrastrukture na tom koridoru povezuju bogatiji sever i siromašniji jug zemlje, a Srbija se, s druge strane, povezuje sa Evropskom unijom i postaje ključna zemlja za povezivanje Azije i Evrope.

S druge strane, Tadić je poručio da Srbija ne sme odustati od izgradnje putne i železničke infrastruktutre prema južnom Jadranu.

Tadić je naglasio da je veoma važno da energetski sporazum sa Rusijom bude ratifikovan, jer se dugo pregovora sa ruskim partnerima o tom aranžmanu.

On je upozorio da cena za Naftnu industriju Srbije ne sme ugroziti realizaciju tog posla.

"Za mene je, pored pitanja cene, od izuzetne važnosti da li će modernizacija rafinerija u Pančevu i Novom Sadu biti u skladu sa međunarodnim standardima. To je vitalno važno pitanje, jer građani Novog Sada i Pančeva ne smeju da se

godinama zlopate i da njihova deca imaju zdravstvene probleme zbog stalnog izlivanja štetnih materija iz tih energetskih postrojenja", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da je dobio uveravanja da će sporazum sa Fijatom biti potpisan za nedelju ili dve i precizirao da se završavaju tehnički aspakti sporazuma koji nije jednostavan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Evropski put Srbije

Izvor: RTS, 02.Sep.2008

Predsednik Srbije najavio je da će sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu u sredu razgovarati o načinima kako da Srbija što pre postane članica Evropske unije. Tadić je rekao da će u narednom periodu u SAD poslati svog izaslanika kako bi sa američkim zvaničnicima bila raspravljena sporna pitanja...

Nastavak na RTS...

Tražimo način da što pre uđemo u EU

Izvor: Blic, 03.Sep.2008, 09:37

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je u intervjuu agenciji FoNet da će sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu danas razgovarati o načinima kako da Srbija što pre postane članica Evropske unije...„Veoma je važno da nakon svih izbornih procesa u Srbiji, formiranja nove vlade i, osluškujući...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.