Tadić-Josipović: Rešenje za tužbe

Izvor: B92, Tanjug, 16.Apr.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić-Josipović: Rešenje za tužbe

Beograd -- Predsednici Srbije i Hrvatske u Bačkom Monoštoru kraj Sombora rekli da su uvereni da će vlade dve zemlje naći rešenje za povlačenje tužbi pred Sudom pravde.

Meštane malog vojvođanskog mesta u blizini Sombora je obradovala poseta dvojice predsednika, koji su izabrali Bački Monoštor za mesto njihovog prvog susreta u Srbiji. Tadić i Josipović su potvrdili spremnost da grade dobre komšijske odnose. Danas ranije je održan i trojni susret u Pečuju, na kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je domaćin bio predsednik Mađarske Laslo Šoljom.

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, razgovarali su večaras sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u osnovnoj školi u Bačkom Monoštoru. Uoči tog sastanka dvojica predsednika su održala konferenciju za novinare na kojoj su izjavili da će vlade njihovih zemalja naći rešenje za povlačenje tužbi pred Međunarodnim sudom pravde.

"Ako Srbija i Hrvatska imaju saglasnost o zajedničkoj budućnosti, i ako uspeju da smognu snage da gledaju na probleme prošlosti na način koji je sasvim drugačiji od tradicionalnog, ako budu imale zajedničke sednice vlada dve države i ako - bog da - jednom u budućnosti imaju i zajednički udžbenik istorije, time će pokazati iskrenu zrelost i spremnost da preuzmemo novu odgovornost u novom vremenu, kako bi projektovale budućnost celog regiona", rekao je predsednik Srbije.

"Tužbe imaju smisla ako sporove nije moguće rešiti na drugi način, a ja verujem da je moguće sporove rešavati sporazumom i dogovorom", rekao je Josipović.

Predsednik Tadić je istakao značaj odgovornog i neselektivnog procesuiranja ratnih zločina u procesu unapređenja odnosa između dve države, koji, kako je rekao, definišu čitav postjugoslovenski prostor.

"Nijedan zločin ne sme da ostane nerasvetljen i nekažnjen i prava građana ne smeju da budu dovedena u pitanje. Ti principi su pretpostavka da rešimo ovo pitanje", rekao je Tadić.

"Napravili smo suštinski iskorak imajući u vidu brojna bolna mesta u istoriji. Ti iskoraci jesu blagotvorni i predstavljaju doprinos političkom pomirenju, stabilnosti i razvoju", rekao je Tadić.

Ranije popodne, predsednici Mađarske, Srbije i Hrvatske, Laslo Šoljom, Boris Tadić i Ivo Josipović sastali su se u mađarskom gradu Pečuju, jednoj od tri ovogodišnje evropske prestonice kulture. Tokom razgovora o konkretnim oblicima saradnje bilo je reči i o evropskim integracijama kao i o međusobnoj podršci.

Predsednik Srbije Boris Tadić pružio je podršku integraciji Hrvatske u Evropsku uniju, uz nadu i da će joj se naša zemlja što pre pridružiti u zajednici evropskih naroda.

"Srbija želi da Hrvatska što pre postane članica EU što znači da će i Srbija ubrzo nakon toga ostvariti taj strategijski cilj, a na kraju sve naše nacije moći će pod evropskim nebom da žive zajedno, naravno poštujući integritet svake pojedinačne zemlje", rekao je Tadić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je poručio da sva otvorena pitanja treba rešavati dijalogom.

"Važno je da postoji konsenzus da sva otvorena pitanja između naše dve zemlje, Srbije i Hrvatske, rešavamo u otvorenom dijalogu, jer je to zalog naše bolje evropske budućnosti”, ocenio je on.

Posle razgovora sa mađarskim i hrvatskim kolegom, Boris Tadić je izjavio da se nada da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU i pre početka predsedavanja Mađarske Evropskoj uniji koje počinje 2011. godine.

Predsednik Mađarske Laslo Šoljom je rekao da će njegova zemlja pomoći susedima na putu ka Evropskoj uniji.

"Mađarska će i ubuduće činiti sve kako bi Hrvatskoj i Srbiji pomogla u pripajanju Evropskoj uniji. Nadam se da će za vreme našeg predsedavanja Srbija dobiti status kandidata, a Hrvatska završiti pristupne pregovore”, očekuje Šoljom.

Tokom razgovora trojice predsednika bilo je reči i o ekonomskoj saradnji tri zemlje, izgradnji Koridora 10 i Koridora 5 između Hrvatske i Mađarske i mreži puteva koji će ih povezivati, kao i o potencijalima Dunava i nacionalnim manjinama.

Tadić sa predstavnicima Srba u Mađarskoj

Predsednik Tadić sastao se po podne u Pečuju sa predstavnicima Srba u Mađarskoj i tom prilikom poručio da predstavnici manjina imaju pravo da čuvaju svoj identitet i maternji jezik.

Tadić ih je obavestio da je sa kolegama iz Mađarske i Hrvatske, Laslom Šoljomom i Ivom Josipovićem, razgovarao o investicijama koje će poboljšati i život Srba u ovom delu Mađarske.

Predsednika Srbije su dočekali predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj Ljubomir Aleksov i tridesetak Srba. Tadić je na poklon dobio rakiju i duborez.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.