Izvor: Blic, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Izvinio sam se, to mi nalaže dužnost“

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da se izvinio građanima Hrvatske jer mu to nalaže dužnost. Odgovarajući na kritike koje su mu upućene zbog izvinjenja za zločine nad hrvatskim stanovništvom u proteklom ratu, Tadić je izjavio da u svakoj zemlji postoje institucije kojima dužnost nalaže da u određenim situacijama prihvate odgovornost za ono što se među narodima dve države događalo u prošlosti.

Funkcioner DSS Dušan Proroković rekao je da on nije pobornik politike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvinjenja kao što je to učinio Tadić.

„Treba da vidimo šta se radi i u komšijskom dvorištu i da reagujemo. Iskustvo nas uči drugačije. Tadić se izvinio pre dve godine u Sarajevu, a sada imamo goru situaciju u BiH. Tim činom ništa se nije postiglo, jer se izvinjenje nije shvatilo kao gest dobre volje, nego kao direktno priznanje Srbije da je odgovorna za sve što se dešavalo", rekao je Proroković za B92.

On je dodao da se plaši da će opet krenuti jedan „cunami" sa „druge strane" i da će se opet početi sa pričom kako je to izvinjenje dokaz nečega, a ne želja za istinom i realnim sagledavanjem onoga šta se dešavalo na prostoru Hrvatske.

„Plašim se da možemo doći sutra u situaciju da se izvinjavamo i Agimu Čekuu i Ramušu Haradinaju, zlikovcima kojima su ruke krvave do lakata. Sud je procenio da su Naseru Oriću ruke malo krvave, pa je dobio dve godine", rekao je Proroković.

„Pola moje porodice je bilo u Jasenovcu, ali ne sećam se da mi se bilo ko izvinio", rekao je on. Portparol DSS Andreja Mladenović nije želeo da komentariše Tadićevo izvinjenje.

Na pitanje da li je izvinjenje koje je uputio Tadić učinjeno u ime vladajuće koalicije, Mladenović je odgovorio da je Tadić izabran neposredno, da nije deo koalicije i da njegove aktivnosti nemaju nikakve veze sa koalicijom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.