Izvor: B92, 22.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Izjava Holkerija najava albanske kontraofanzive

Beograd -- Ministar odbrane Boris Tadić ocenio je u ponedeljak da će, nakon izjave šefa UNMIK-a Harija Holkerija da je etničko čišćenje prejaka reč za ono što se dogodilo na Kosovu, albanski lobisti u Americi pokušti da relativizuju nasilje nad Srbima. "Holkerijeva izjava je predhodnica novih političkih ofranziva koje će Albanci povesti sa ciljem da izvrše pritisak na me]unarodnu zajednicu kako bi se relativizovalo nasilje nad Srbima", rekao je Tadić agenciji Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ministar odbrane SCG je rekao da šef UNMIK-a ne želi da prizna da se na Kosovu rasplamsalo nasilje nad Srbima, jer je on odgovoran za situaciju u pokrajini. Tadić je pozvao Holkerija da zbog toga što nije sprečio eskalaciju nasilja podnese ostavku. On je ocenio da je izjava komandanta južnog krila NATO Gregori Džonsona da je na Kosovu na delu etničko čišćenje "individualni čin odgovornog ;oveka", koja je pokazuje "ko je žrtva, a ko agresor". "Država mora da izađe sa novim strateškim konceptom... Presudno je važno da taj koncept dobije podršku svih političkih stranaka i državnih institiscija", precizirao je Tadić i ukazao da će, ako ne bude brzo preduzeta diplomatska i vojno-diplomatska aktivnost, "Srbi opet biti krivci".

"Do sada smo se obraćali NATO-u snagom individualnog autoriteta što nije dovoljo. Ministarstvo odbrana i Vojska SCG nastaviće intenzivnu komunikaciju sa KFOR. Ta komunikacija je i dovela do slanja dodatnih međunarodnih snaga na Kosovu", dodao je on.

On smatra da je potrebno formirati Ministarstvo za hitne situacije kao što ima Rusija, jer se "u slučajevima kada preti nacionalna katastrofa rešavanje problema ne može svesti na individualne akcije pojedinih političara".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.