Tadić: Iskoristiti prednosti Srbije

Izvor: B92, 26.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Iskoristiti prednosti Srbije

Beograd, Smederevo -- Nosilac liste ZES-a Boris Tadić izjavio da bi Srbija nastavkom približavanja EU, zahvaljujući svom geografskom položaju, mogla da postane privredni centar regiona.

Tadić je, u razgovoru sa studentima sa kojima je brodom "Sirona" pošao u panoramsko razgledanje Beograda, kazao da je komparativna prednost Srbije u odnosu na ostale države regiona to što se na njenoj teritoriji ukrštaju najpromentniji rečni i drumski koridor u jugositočnoj Evropi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Trougao koji čine Beograd, Novi Sad i Pančevo će, prema njegovom uverenju, zato što se nalazi na ključnom saobraćajnom raskršću Balkana, u budućnosti prerasti u veliki megalopolis koji će biti privredna i ekonomska osovina čitave Srbije, ali i regiona.

Tadić je, međutim, rekao da se razvojni potencijali Srbije ne smeju ograničiti samo na sever republike, i da je neophodno razmeštanjem novih industrijskih kapaciteta od Niša, Leskovca i Vranja napraviti motore razvoja juga Srbije.

Niš bi, prema njegovim rečima, morao ponovo postati centar elektronske industrije, a Vranje i Leskovac bi uz priliv investicija ponovo mogli postati lideri u tamo tradicionalno zastupljenim industrijskim granama - drvnoprerađivačkoj i tekstilnoj industriji.

Završetak koridora deset u naredne četiri godine će, kako je objasnio, zato biti vitalno važan za ravnomeran regionalni razvoj Srbije.

Ekonomski preporod Srbije je, kako je rekao Tadić, i preduslov vođenja uspešne nacionalne politike, koja nikako ne bi smela da izostavi ni Srbe koji žive u susednim državama.

"Kad kažem da hoćemo u EU, to nije samo instrument za ostvarenje boljeg životnog standarda, već i legitimna nacionalna težnja da naš narod živi u jednoj državi. Najbrži i najlegitimniji način da to učinimo je ulazak u EU", naglasio je Tadić.

Prema njegovim rečima, svi koji osporavaju hitnost nastavka približavanja Srbije Evropi pokazuju neodgovornost prema nacionalnim interesima Srbije, ali i svih Srba u regionu.

"Kakva je to nacionalna politika da puštate da se deo vašeg nacionalnog korpusa u susednim državama približava EU, a da se vi udaljavate. Jedini način da se Kosovo, Srbi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore ne odvoje od nas jeste da idemo ka EU", rekao je Tadić.

"DSS i NS dobrodošle, ali bez uslovljavanja"

Tadić je u intervjuu za "Blic" rekao da želi da se novi premijer mnogo više bavi ekonomskim pitanjima nego politikom i da je prošlo vreme onih koji svoju nesposobnost kriju iza kvazipatriotskih tirada.

Lider DS-a je rekao da je moguća saradnja s Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom "ako se vrate na evropski put", ali i odbacio mogućnost da Vojislav Koštunica bude premijer u vladi u kojoj DS ima većinu.

Povodom zahteva DSS-a i NS-a da se odrekne saradnje s predsednikom G17 plus Mlađanom Dinkićem i predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom, Tadić je rekao da ultimatumi nisu metod na koji gleda s odobravanjem.

"Nije dobro da iko nastupa ucenjujući i takvo ponašanje za meni nije prihvatljivo", poručio je Tadić.

Na pitanje "Večernjih novosti" da li bi EU "okrenula leđa" Srbiji ukoliko bi novu vladu formirali DSS i radikali, Tadić je rekao da bi "eventualna vlada SRS i DSS vodila iskrenu antievropsku i izolacionističku politiku koja bi dugoročno blokirala razvoj Srbije".

"Srbija bi u takvim uslovima ekonomski nazadovala. Duboko sam uveren da bi to jako štetilo interesima zemlje i građana i da bi je slabilo na svaki način, pa i onemogućavalo da nastavi borbu za Kosovo", rekao je on, kao i da su "destruktivan potencijal radikala na svojoj koži osetili svi u Srbiji devedestih godina".

"Premijer samo iz DS-a"

Boris Tadić je na predizbornom mitingu koalicije "za evropsku Srbiju" u Smederevu poručio da je prioritet politike te koalicije Evropska unija koja znači dobro za sve građane, a pre svega za mlade ljude koji su budućnost Srbije.

Tadić je istakao da će u novoj vladi biti mesta za mlade i talentovane ljude, kao i za one koji nisu pripadnici stranaka koje čine koaliciju, jer ta lista nije stranačka, već lista Srbije.

On je rekao da Srbija nema pravo da ponovo pogreši i dozvoli da se vrati politika devedesetih i ukazao na primer Rumunije koja je 1990. po glavi stanovnika imala bruto društveni proizvod 1.800 dolara, a danas ima 12.500 dolara.

"Da smo se razvijali brzinom kao Rumunija, da smo donosili pravilne odluke devedesetih godina, da nismo srljali u ratove, da nismo srljali u izolaciju, danas bi Srbija po glavi stanovnika imala preko 20.000 dolara", rekao je Tadić i istakao da u tom slučaju u Srbiji ne bi bilo nezaposlenosti.

"Ako naši dojučerašnji partneri hoće sa radikalima da grade novu Srbiju moja poruka je: pobedićemo vas sve", poručio je Tadić.

Govoreći o jeziku političkih protivnika, Tadić je poručio da niko od uvreda neće izgraditi puteve, ni gasovod ili obezbediti energente, niti će iko bolje živeti.

"Srbija devedesetih godina ne sme i ne može da se ponovi" rekao je Tadić, kao i da razume radikale koji imaju san za mladošću - "oni bi da se vrate u vreme kada su nastali i rasli".

"Za radikale su devedesete godine idealno vreme, ratovi, nemaština, piramidalne banke, govore o borbi protiv narkomanije a kada smo mi ušli u trezore banaka, nije bilo nijednog dolara, nijednog dinara, nego 600 kilograma heroina čuvano oružjem", rekao je Tadić.

Drašković: EU će pomoći nerazvijenim krajevima

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je izjavio da bi najviše koristi od nastavka približavanja Evropskoj uniji imali najnerazvijeniji krajevi Srbije.

"Četiri petine pomoći EU biti opredeljeno upravo za najslabije razvijene opštine. Ukoliko Srbija ostane na evropskom putu, zahvaljujući sredstvima iz pretpristupnih fondova EU Srbija će stvoriti najmanje 200.000 novih radnih mesta, kazao je Drašković u Smederevu, na predizbornom mitningu Koalicije "Za evropsku Srbiju".

Prema njegovim rečima, najviše razloga da se plaše EU imaju kriminalci, neznalice i monopolisti.

"Kazna će stići i srpske monopoliste kada ovde dođe EU i zato srpski monopolisti u ovoj kampanji tako zdušno podržavaju SRS i njene političke štule", rekao je Drašković.

Dinkić: Radikali ne mogu držati nikom lekcije

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić je, odgovarajući na optužbe Srpske radikalne stranke, istakao da ta stranka, s obzirom na doprinos koji je dala ekonomskom sunovratu zemlje 90-ih godina, ne bi trebalo da ikome spočitava neuspehe u ekonomiji.

"Tomislav Nikolić svako veče ponavlja da smo upropastili banke, a ja ga pitam da li žali za onim piramidalnim bankama ili onim državnim koje su se samo zvale banke a u njima nije mogla da se podigne ni plata ni penzija", rekao je Dinkić.

Danas u bankama u Srbiji, prema Dinkićevim rečima, radi 30.000 ljudi, a u vreme dok je u vlasti bio Tomislav Nikolić u tom sektoru je radilo 14.000 ljudi.

"Kamo sreće da nam je privreda kao što su banke. Ulaskom u EU neće samo banke imati plate od hiljadu evra, nego će cela privreda imati takve plate", poručio je Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.