Tadić: Građani izabrali Evropu

Izvor: B92, 11.Maj.2008, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Građani izabrali Evropu

Beograd -- Nosilac izborne liste Za evropsku Srbiju Boris Tadić izjavio da su građani Srbije na ovim izborima nedvosmisleno potvrdili da su za jasan put Srbije ka članstvu u EU.

Prema njegovim rečima, drugi glavni strateški cilj pobedničke koalicije je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. "Vlada neće prihvatiti nikakvu nezavisnost Kosova i Metohije i svim diplomatskim sredstvima ćemo se boriti za integritet i suverentiet Srbije", rekao je Tadić. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je rekao da neće biti formiranja nikakve vlade koja bi Srbiju vratila u devedesete godine.

Tadić je upozorio stranke koje su, kako je rekao, izgubile na izborima da se "ne igraju voljom gradjana" i pokušaju da formiraju vladu koja bi Srbiju vratila u devedesete godine.

Lider DS-a je poručio da predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica neće biti budući premijer i dodao da je spreman da razgovara sa svima koji žele da vode politiku odbrane Kosova, evropskih integracija, boljeg standarda za građane, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i završetka saradnje sa Haškim tribunalom.

"Srbija na Zoranovom putu"

Funkcionerka Demokratske stranke Ružica Đinđić izrazila je uverenje da će pobedom liste "Za evropsku Srbiju" na izborima Srbija nastaviti putem za koji je Zoran Đinđić dao život.

"Iz tog razloga je ova pobeda za mene mnogo više od obične pobede", rekla je Đinđićeva novinarima ispred sedišta Gradskog odbora DS na Terazijama, gde funkcioneri i pristalice te stranke proslavljaju izbornu pobedu. Ona je navela da je na današnjim izborima potvrđena nesumnjiva volja građana.

"Ne slavim ovog trenutka, spremam se za teške razgovore, obratiću se građanima u najskorije vreme, a spreman sam da tokom ove večeri počnem razgovore o budućoj vladi. Nisam zlopamtilo i nemam nameru da se svetim bilo kome za poruke naših dojučerašnjih partnera koje su ugrožavale naše živote", rekao je Tadić.

On je kazao je da su izbori obeleženi huškanjem građana jednih na druge i da je došlo vreme da to bude "izopšteno iz političkog života Srbije".

"Građani su pokazali najveći mogući stepen odgovornosti jer nisu poverovali besomučnim lažima i nisu bili ispod nivoa demokratije koji je Srbiji potreban", rekao je Tadić.

On je rekao da su građani, uprkos nedavnom jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i nerazumevanju nekih evropskih političara za iskušenja pred kojima je Srbija, glasali za evropski put Srbije.

Dinkić: LDP je dobrodošao, a i Palma

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da će mandatara za sastav buduće Vlade Srbije odrediti Demokratska stranka i da će ta vlada uvesti Srbiju u EU.

"Lista za evropsku Srbiju imaće 103 mandata i nedostajaće nam 23 mandata, a dobrodošli su svi koji hoće Srbiju u EU. Liberalno-demokratska partija je proevropska stranka, znam da su i neki ljudi iz koalicije SPS-PUPS-JS, Palma je govorio da želi investicije u Jagodini", rekao je Dinkić.

"Ljubav, nada i budućnost"

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da su na današnjim izborima pobedili "Srbija, ljubav, nada i budućnost".

Drašković je okupljenim gradjanima ispred sedišta Gradskog odbora DS na Terazijama poručio da su na izborima izgubili "oni koji Srbiju vuku nazad, u mržnju i neslogu".

Upitan da li je moguća koalicija sa koalicijom Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, Dinkić je odgovorio da je DSS "do pre tri meseca bio proevropska stranka".

Dinkić je rekao da je prošao najteži deo tranzicije i da u budućnosti neće biti tranzicionih padova i otpuštanja sa posla.

"Ostalo nam je da dovedemo investitore poput Fijata i oni će dolaziti, a kroz veći budžet i penzioneri će dobiti veće penzije", rekao je Dinkić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izjave funkcionera i lidera stranaka: Ushićenje i razočarenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2008, 00:37

BEOGRAD - Nosilac izborne liste Za evropsku Srbiju Boris Tadić izjavio je da su građani Srbije na ovim izborima nedvosmilseno potvrdili da su za jasan evropski put Srbije i da žele da budu u Evropskoj uniji..."I Srbija će biti u Evropskoj uniji", rekao je Tadić u izbornom štabu...Prema...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.