Tadić: Ganić može biti izručen BiH

Izvor: Blic, 14.Mar.2010, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ganić može biti izručen BiH

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se Srbija ne protivi da član ratnog predsedništva Bosne i Hercegovine Ejub Ganić, koga naši pravosudni organi terete za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Sarajevu 1992. godine, bude izručen sudskim organima BIH.

"Za Srbiju uopšte nije centralno pitanje da Ganić bude izručen Srbiji, za Srbiju je glavno pitanje da se dogodi sudski proces", rekao je Tadić u Beogradu, na svecanosti povodom obeležavanja 20 godina postojanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srpskog pokreta obnove.

Tadić je rekao da "Srbija nema ništa protiv da Ganić bude izručen sudskim organima svoje matične države - BIH".

"Od odlučujuće je važnosti za svakog ko je optužen ili osumnjičen da ima fer i pošteno suđenje...Srbija želi da veruje da će pravosudne institucije BIH biti u stanju da dokažu i da su u stanju da obezbede fer i pošteno suđenje", rekao je Tadić.

On je naglasio da sve države u regionu moraju da okončaju saradnju sa Haškim tribunalom ukazujući da "istovremeno sve ono što nije preuzeto od strane Haškog suda kao pravni proces i sve ono što se nalazi u našim sudovima u regionu mora da se okonča".

Predsednik Srbije je izjavio i da se tu radi o borbi za uspostavljanje pravnog poretka i uspostavljanje pravde i da svi koji su učestvovali u ratnim zločinima ili su osumnjičeni da su u njima učestvovali moraju da se nađu pred sudovima.

Predsednik Srbije je rekao da je manje važno pitanje koji sud, da li Haški tribunal, sud Hrvatske ili BiH, odlučuje o nečijoj krivici za zločine, a da je važno da "svi sudovi rade fer i pošteno" i da "svi za koje se dokažu da su krivi budu osuđeni na takve kazne zatvora da više nikada nikome ne padne na pamet da na prostoru na kome zajednički živimo učestvuje u takvim zločinima".

Po njegovim rečima, presude za sve one za koje se dokažu da su krivi treba da obezbede "i da nijednoj političkoj strukturi na ovom prostoru ne padne na pamet da plasira programe etničkog čišćenja, uništavanja pripadnika drugih nacija i urušavanja osnovnih principa civilizacije i ljudskosti".

Tadić je izrazio zadovoljstvo što domaći sudovi dovršavaju procese za ratne zločine, podsetivši na izrečene zatvorske kazne formaciji "Škorpioni" čiji su pripadnici "izvršili zločine koji su povredili dostojanstvo i srpskog i bošnjačkog naroda".

Upitan da prokomentariše navode iz Hrvatske da se izjavama o haškom optuženiku iz te države Ante Gotovini meša u rad tog suda, predsednik Srbije je objasnio da se njegova izjava "nije ticala Haškog tribunala, već uslova da Srbija i Hrvatska krenu putem bolje saradnje" o čemu je govorio predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Tadić je podsetio da je predsednik Hrvatske rekao "da ukoliko Srbija i Hrvatska treba da uspostave bolju saradnju i odnose, onda Srbija treba da ispuni neke uslove a to je potpunija saradnja sa Haškim tribunalom, hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića".

"S tim se poptpuno slažem i tome sam dodao da istovremeno Hrvatska mora da ispuni uslove, u istom kontekstu, u saradnji sa Haškim tribunalom kako bi se sudski procesi vezani za sve zločine i sve osumnjičene pred tim sudom okončali kako bi se zadovoljila pravda i krivci bili kažnjeni", rekao je on.

"U tom kontekstu sam rekao da bi eventualno oslobađanje Gotovine zbog nedostatka dokaza bio razlog ili činjenica koja ne bi doprinosila našim boljim odnosima", objasnio je predsednik Srbije.

Tadić se založio i za uspostavljanje standarda u saradnji sa Haškim tribunalom - "da svi budemo obavezni da sarađujemo sa Haškim tribunalom i da našim unutrašnjim odlukama, uz poštovanje međunarodnog prava, obavežemo jedni druge da učinimo sve da ta saradnja obezbedi i samom Haškom tribunalu da krivci budu kažnjeni". Prema njegovim rečima, time bi se skinula ljaga i krivica sa čitavih naroda i krivci bi bili individualizovani, što je značajno i za proces pomirenja u regionu "kako bismo svim našim građanima omogućili da živimo u društvu mira i prosperiteta u Evropskoj uniji".

Hrvatska da dostavi dokaze

"Kao što očekujem i zahtevam da Srbija i njene institucije uhapse Ratka Mladića

i Gorana Hadžića, tako očekujem i da će Hrvatska dati sve dokaze u vezi sa procesom koji se vodi protiv Ante Gotovine", izjavio je danas predsednik Srbije Boris Tadić, odgovarajući na pitanja novinara na prijemu povodom 20.godišnjice Srpskog pokreta obnove.

Tadić je objasnio da se njegova nedavna izjava da eventualno oslobađanje Gotovine, zbog nedostatka dokaza, ne bi doprinelo boljim odnosima dve zemlje, nije ticala Haškog suda, već zemalja koje su obavezane na saradnju sa Tribunalom.

On je precizirao da se ta izjava odnosila na uslove koji bi doprinosili da Srbija i Hrvatska krenu putem bolje saradnje.

Predsednik Srbije je napomenuo da i Hrvatska mora da ispuni uslove vezane za bolju saradnju sa Tribunalom i dostavi dokumente, uključujući i takozvane topničke zapise, kako bi se sudski postupci za sve zločine okončali, pravda uspostavila i krivci bili kažnjeni.

Prema rečima Tadića, trebalo bi uspostaviti standard da svi budu obavezani na saradnju sa Haškim tribunalom i unutrašnjim odlukama, a ne samo razlozima međunarodnog prava.

"Da svi obavežemo jedni druge da učinimo sve da ta saradnja obezbedi i samom Haškom tribunalu da krivci budu kažnjeni, kako bi se skinula ljaga i krivica sa čitavih naroda i kako bi krivci bili individualizovani, da bi se znalo ko je

izvršio zločine i da bi uspostavili proces pomirenja u regionu i živeli u društvu mira i prosperiteta, zajedno u Evropskoj uniji", istakao je Tadić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.