Tadić: Demokratizacija nije gotova

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 26.Jan.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Demokratizacija nije gotova

Beograd -- Srbija snažno razvija svoje demokratske potencijale, ali još nije prešla kritičnu tačku sa koje je proces demokratizacije nepovratan, rekao je predsednik Tadić.

Srbija je poslednjih nekoliko godina veoma napredovala na putu evropskih integracija, ali taj put nikako nije završen i pred Srbijom se nalazi čitav niz koraka koje mora preuzeti pre nego što postane punopravna članica Eu", rekao je Tadić na političkom skupu "Koliko koraka do Evropske Unije", Fondacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Konrad Adenauer.

Tadić je, otvarajući skup, istakao da je prethodna godina bila veoma uspešna što se tiče evropskih integracija, ali da reforma nije završena.

"Srbija još nije prešla tu kritičnu granicu, koju treba da pređe u najskorije vreme koja bi osnažila proces demokratizacije, instutucionalizacije i modernizacije nepovratan. Granicu koja bi označila da od tada možemo da idemo samo uzlazno. Uvek postoji opasnost da se Srbija u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu vrati unazad, dok se ne dostigne ta kritična granica”, rekao je Tadić.

Tačka koja bi označila da nema nazad bila bi ona u kojoj bi postalo jasno i sigurno da će Srbija u dato roku postai članica EU, smatra Tadić.

"Cilj Beograda je da tokom šest meseci španskog predsedavanja dobije potvrdu svoje kandidature od Brisela a da do kraja 2010. dobije i status kandidata", izjavio je na skupu potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

"Kladio sam se sa nekim Bavarcem da ću, po prelasku Srbije na beli šengen, na sledećem festivalu piva u Minhenu popiti više piva od njega. On je veoma gabaritni Bavarac sa dosta iskustva u toj materiji, tako da me čeka težak oktobar ove godine. Kamo sreće da i oko ove kandidature imamo ovakve opklade", rekao je Đelić.

Nemački ambasador Volfram Mas rekao je da članstvo Srbije u EU zavisi od toga do koje mere i koliko brzo će uspeti da se reformiše i da ojača svoje strukture u pravosuđu i administaraciji, da se izbori sa korpucijom i organizovanim kriminalom.

"Otkriću vam tajnu, čak i kad postanete članica EU, trka se i dalje nastavlja, Evropa postavlja stalno nova očekivanja, doduše u društvu se trči lakše i bolje", rekao je Mas

Mas je takođe primetio da sada postoji nacionalni konsenzus u Srbiji da zemlja treba da postane članica Evropske Unije i da su grupe koje se sa tim ne slažu sada na marginama.

Promene je uočila i direktorka Fondacije Klaudija Kroford, koja je rekla da je od 2006. na svim izborima postojala bojazan u kom će se pravcu Srbija okrenuti.

"To je prošlo, to je moj utisak, sada vidim mnogo više pogleda u budućnost. Budite uvereni da se to vidi i u Evropi, to vide kolege u Bundestagu i predstavnici ostalih vlada, ne samo Nemačke", rekla je Krofordova, koja ove nedelje napušta mesto šefice kancelarije u Beogradu.

Na skupu je istaknuto i da ogroman posao donošenja, primene i prihvatanja evropskih zakona, standarda i vrednosti nije samo posao koji treba da obavi vlada već čitavo društo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.