Tadić: Dao sam jasan odgovor Banu

Izvor: B92, 15.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Dao sam jasan odgovor Banu

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da Srbija ne prihvata proglašenje Ustava Kosova kao pravnu činjenicu, i najavio je da će Beograd tražiti nastavak pregovora.

"Mi smo spremni da se vratimo za pregovarački sto i na tome ćemo insistirati na svim međunarodnim forumima. To će biti naša strategija i naš odgovor na proglašenje nelegalne, takozvane države Kosovo i Metohija, tačnije države Kosovo", rekao je Tadić novinarima u Domu skupštine posle otvaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu.

Tadić je rekao da je proglašenje Ustava Kosova politički događaj sa štetnim posledicama koji za Srbiju "pravno ne važi".

"Srbija vidi Kosovo kao svoju južnu pokrajinu i svoj integritet brani mirnim sredstvima, upotrebom diplomatije, a ne sile", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da postoji politički konsenzus o konstituisanju srpske skupštine na Kosovu, kao i da Srbija ne želi nikakvu tenziju i političke sukobe na Kosovu, nego "demokratske principe i demokratska pravila u južnoj srpskoj pokrajini".

"Želimo da legitimni predstavnici srpskog naroda imaju priliku da predstavljaju građane koji su za njih glasali. Ne radi se tu o kontraudaru, nego o poštovanju demokratskih principa i volje građana koji su glasali na izborima", rekao je Tadić.

Povodom prenošenja ovlašćenja na misiju Euleks, Tadić je rekao da je dao jasan odgovor u pismu generalnom sekretaru UN Ki Mun Banu, kao i da "nema nikakve rekonfiguracije međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu bez odluke UN".

"Jedino je Savet bezbednosti UN nadležan za takvu odluku. Misija Euleks je dobrodošla na Kosovo pod dva uslova - da joj prethodi odluka Saveta bezbednosti UN i da se ne primenjuje Ahtisarijev plan, koji podrazumeva nadgledanu nezavisnost Kosova", rekao je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.