Izvor: Blic, 24.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Bombardovanje grubo kršenje međunarodnog prava

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je vojno-vazdušna kampanja NATO protiv Jugoslavije bila "grubo kršenje međunarodnog prava", da se odvijala bez odluke Saveta bezbednosti UN i van okvira geografske odgovornosti alijanse.



Tadić je to rekao u intervjuu moskovskom dnevniku Vreme novosti, povodom 10. godišnjice bombardovanja tadašnje SRJ.

"S druge strane, ja ne mogu da idealizujem situaciju u Srbiji krajem devedesetih. Tada se zemlja zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivšeg predsednika Slobodana Miloševića našla u izolaciji. Zbog kršenja ljudskih prava, nasilja nad ljudima, siromaštva i ekonomske zaostalosti, ugled zemlje u svetu je veoma opao", rekao je Tadić.

Po njegovim rečima, Srbija je danas "spremna na svestranu vojno-tehničku saradnju" sa Rusijom i otvorena je za sve predloge.

"Saradnja sa Rusijom u obnavljanju i razvoju vojnog potencijala Srbije za nas je od životnog značaja", rekao je Tadić.

On je izrazio žaljenje što niz već usaglašenih projekata, među kojima i modernizacija borbenih helikoptera, do sada nije realizovan.

Predsednik Srbije je ocenio da postoji niz oblasti u kojima bi vojno-tehnička saradnja sa Rusijom pomogla Srbiji da reši zadatak jačanja opšteg sistema bezbednosti od spoljašnjih pretnji.

Komentarišući optužbe "mnogih" građana Srbije da je Rusija nedovoljno podržavala Srbiju i da je odbila da joj isporuči novo naoružanje, Tadić je rekao da do početka bombardovanja vojno-tehnička saradnja Beograda i Rusije "nije odgovarala potencijalnim mogućnostima i zahtevima situacije".

"To se objašnjava mnogim faktorima, među kojima i pozicijom tadašnjeg jugoslovenskog rukovodstva. Pored toga, sistem ugovora i isporuka naoružanja zemlji tada nije bio tako transparentan kao danas", kazao je Tadić.

On je takođe rekao da je, bez obzira na sadašnju finansijsku krizu i tehnološke probleme, izazvane sankcijama protiv SRJ, poslednjih godina učinjen važan napredak u oblasti vojne industrije.

Oružje koje proizvodimo, pre svega artiljerijski sistemi i avioni, priznato je u celom svetu, dodao je srpski predsednik.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Akcija NATO-a je kršenje međunarodnog prava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Mar.2009

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu moskovskom dnevniku Vreme novosti da je vojno-zračna kampanja NATO protiv Jugoslavije bila "grubo kršenje medjunarodnog prava", da se odvijala bez odluke Vijeća sigurnosti UN i izvan okvira geog ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.