Izvor: B92, 11.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Biću predsednik svih građana

Beograd -- Svečanim polaganjem zakletve pred poslanicima Narodne skupštine, Boris Tadić je u nedelju zvanično postao predsednik Srbije.

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, ostvarivanju ljudskih i građanskih sloboda i prava, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."

Polaganju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakletve prisustvovali su narodni poslanici, predstavnici Vlade Srbije, predvođeni premijerom Vojislavom Koštunicom i potpredsednikom vlade Miroljubom Labusom, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda Srbije, guverner Narodne banke Srbije i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica u Srbiji. Iako je polaganje zakletve predsednika čin koji nalaže određena pravila ponašanja, to nije važilo i za radikale. Poslanici te stranke su, svi do jednog, bili obučeni u bele majice sa likom Vojislava Šešelja.

Primopredaja dužnosti između VD predsednika Srbije - Predraga Markovića i novog predsednika Borisa Tadića izvršena je oko 13 sati u zgradi Predsedništva Srbije. Odlazak Tadića iz republičke skupštine u zgradu predsedništva, pored vojnog orkestra, svečane garde pratio je i veliki broj građana.

"Gospodine predsedniče državne zajednice Srbija i Crna Gora, gospodine predsedniče Narodne skupštine, predsedniče vlade, predsedniče Republike Crne Gore, vaša svetosti, gospodo ministri i narodni poslanici, vaše ekselencije, dame i gospodo, poštovani i dragi građani Srbije, stojimo danas svi zajedno ispred zastave Srbije da obeležimo početak jednog petogodišnjeg perioda, za koji sam uveren da će ga krasiti sloga, napredak i razumevanje. Na početku 21. veka stoji petooktobarsko osvajanje slobode, ali je ta sloboda još uvek krhka, i još uvek je ugrožena - ugrožena je političkim projektima koji je osporavaju, siromaštvom društva i građana, izolacijom, nedostatkom perspektive, demagogijom i politikanstvom. Odbrana osvojene slobode stoji kao prvi i najvažniji zadatak naše generacije", rekao je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je priključenje Srbije Evropskoj uniji i Partnerstvu za mir od ključne važnosti za stabilnost i ekonomski prosperitet države.

"Dragi građani Srbije, mesto Srbije je u Evropi. Budućnost naše otadžbine mora da znači bolji život, viši standard, stabilnu državu. Veliki izazov je pred nama i naš put u Evropu neće biti lak. Biće potrebno uložiti izuzetan napor, i moraćemo da ga uložimo svi zajedno. Na tom putu nailazićemo i na zatvorena vrata, a ako i dalje budu zatvorena, kucaćemo. Nećemo odustati ni klonuti duhom i, na kraju - ima da ih otvorimo", rekao je predsednik Tadić.

Inauguraciji predsednika Srbije Borisa Tadića prisustvovao je veliki broj stranih zvaničnika, koji su pozdravili Tadićev izbor i ocenili da će novi predsednik obezbediti brži put Srbije ka evroatlanskim integracijama. Komandant južnog krila NATO Gregori Džonson izjavio je da je za Alijansu saradnja sa Beogradom od velike važnosti i dodao da je NATO "veoma zadovoljan ulogom koju je SCG zauzela u regionu" te da "jedva čeka da poboljša odnose sa Srbijom i Crnom Gorom.

Među gostima je bio i generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer. "Delim sa srpskim narodom radost da su se konačno odigrali izbori, da je izabran demokratski predsednik, evropski orijentisan. Ovo je još jedan korak ka normalizaciji Srbije, i korak dalje ka evropskim integracijama Srbije", rekao je Švimer.

Erhard Busek, regionalni kordinator u Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope, kaže da je jako važno što je Srbija konačno dobila predsednika. "Pakt za stabilnost je veoma srećan ovim izborom", rekao je Busek.

Šef grčke diplomatije Petros Moliviatis izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što na današnjoj inauguraciji predstavlja Grčku i istakao "tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje". "Želim da čestitam Tadiću i poželim mu svaki uspeh na zadatku koji ga čeka. Lider opozicione grčke partije Jorgos Papandreu kaže da je Tadić osoba koja "može da odigra ključnu ulogu" u približavanju Srbije evropskim strukturama.

Ministar odbrane Makedonije Vlado Bučkovski izjavio je da je "izbor Tadića najbolji izbor za Srbiju, ali i dobra vest za region". Tako misli i član predsedništva BiH Borislav Paravac. "Meni je posebno drago što je na čelo Srbije došao čovek, koji u svom spoljnopolitičkom opredeljenju ima orijentaciju ka približavanju Evropi, ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Upravo je to politika koju zagovara i Bosna i Hercegovina, tako da ćemo mi u narednom periodu imati mogućnosti da zajednički idemo tim putem", rekao je Paravac.

Među gostima iz BiH za koje se očekivalo da će prisustvovati inauguraciji Borisa Tadića nije došao predsedavajuci Predsedništva BiH Sulejman Tihić. On je izjavio da neće doći u Beograd jer se tog dana obeležava godišnjica masakra nad Bošnjacima u Srebrenici. Tihić je rekao da prednost daje svom prisustvu na komemoraciji u Srebrenici na kojoj će biti pokopani i posmrtni ostaci oko 300 identifikovanih žrtava masakra iz jula 1995. godine.

Boris Tadić se u svom predsedničkom govoru osvrnuo i na zločine koji su prethodnih godina počinjeni na ovim prostorima, uz napomenu da je saradnja sa Haškim tribunalom prioritet naše spoljne politike. "Ona je takođe neophodna da bismo mogli da utvrdimo individualnu odgovornost za sve počinjene zločine u ratovima na tlu bivše Jugoslavije. Istorija zločina na Balkanu je duga i, u tom smislu, svi narodi ovog dela Evrope duguju jedni drugima istorijsko izvinjenje. Suočavanje sa zločinima vlastitog naroda je, međutim, pretpostavka za suživot sa susedima i trajno uspostavljanje evropskih vrednosti i u ovom našem delu Evrope. Hrabar i patriotski izveštaj Republike Srpske o zločinu o Srebrenici, primer je kako istini treba gledati u oči. Samo na taj način čuva se sećanje i na Jasenovac i na Skelane i na Goraždevac i na sva druga stratišta", rekao je Tadić.

"Verujem u Srbiju koja ide napred - ka Evropskoj uniji. Za Srbiju više nema nazad, već samo napred", poručio je novi predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je treći predsednik Srbije od 1990. godine, od kada se predsednik bira dirketno na izborima. Pre njega tu dužnost su obavljali Slobodan Milošević i Milan Milutinović.

Predsednik Tadić je kazao i da Srbiji predstoji odsudna borba protiv kriminala i korupcije, i izrazio spremnost za saradnju sa svim medjunarodnim institucijama u toj borbi.

Govoreći o spoljnoj politici, on je izrazio nadu da će Srbija postati stožer miroljubive politike u regionu i založio se za ravnopravnu saradnju sa "Vašingtonom, Moskvom i Briselom". On je rekao da je interes Srbije da što pre postane član EU i zbog toga što srpski narod u 21. veku živi u nekoliko država u regionu, i dodao da će Srbija u duhu Dejtonskog sporazuma "pratiti" razvoj situacije u Republici Srpskoj.

Privrženi smo ideji racionalnog i evropskog rešenja problema Kosova i Metohije na osnovu rezolucije 1244, ali je za taj problem ključan dijalog Srba i Albanaca uz posredovanje EU, SAD i UN", rekao je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.