Tači zamerio Zanijeru pregovaranje o statusu Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači zamerio Zanijeru pregovaranje o statusu Kosova

PRIŠTINA - Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer nema mandat da razgovara o statususnim pitanjima Kosova sa vlastima u Beogradu, izjavili su predstavnici privremenih kosovskih institucija, navodeći da je njegova uloga da "potpomogne u rešavanju nekih pitanja", preneli su danas prištinski mediji.

"Važno da kosovske institucije grade odlične odnose sa svim regionalnim zemljama. Imamo dobre odnose sa Skopljem, Albanijom i Crnom Gorom. Svesni smo da bi trebalo da uspostavimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnose sa Srbijom. Zanijer je u ulozi podržavanja, a ne pregovaranja", izjavio je predesednik privremene vlade Kosova Hašim Tači, reagujući na posetu Zanijera Beogradu i razgovoru sa ministrima spoljnih poslova Vukom Jeremićem i za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem.

Drugi predstavnici političkim partija Albanaca u istom tonu navode da Priština i Beograd mogu da razgovaraju u svojstvu predstavnika vlasti dve nezavisne države, očekujući da susreti šefa UNMIK-a sa predstavnicima srpske vlade pomognu srpskoj zajednici da "sagleda kosovsku realnost".

"Ne očekujemo da se desi čudo, ali treba da osvesti Srbe. To će biti od koristi samoj srpskoj zajednici na Kosovu i narodima u okruženju", izjavio je potprdsednik privremene kosovske vlade Hajredin Kući.

Vlada Kosova navela je da politička pitanja koja se tiču statusa Kosova ne mogu biti tema razgovora Zanijera sa vlastima u Beogradu.

Kući je kazao da je status rešen i da o tom pitanju mogu da govore samo zvaničnici Kosova.

"Gospodin Zanijer zna realnost na Kosovu, iako ima mandat u okviru UNMIK-a on zna da je Kosovo nezavisna i suverena država. Ipak, Kosova se tiču samo odluke njegovih institucija, a koje se donose u saradnji sa međunarodnom zajednicom", rekao je Kući.

On je dodao da "Kosovo i Srbija mogu razgovarati samo u svojstvu dve suverene države, ali ne o pitanjima koja se tiču političkog statusa".

Zanijer je ranije izjavio da će pred svaki eventualni susret sa vlastima u Beogradu imati konsultacije sa kosovskom vladom, i da neće biti dogovora bez bez prethodne saglasnosti kosovskih vlasti.

U tom pogledu, politički predstavnici Albanaca očekuju da Zanijer u razgovorima sa Beogradom reši ona pitanja koja su njegovi prethodnici ostavili otvorenim.

Arben Ćirezi iz Alijanse za budućnost Kosova veruje da su sever Kosova i misija EULEKS hitna pitanja.

"UNMIK je ostavio otvoreno pitanje severa i prisustvo EULEKSa u tom delu. Takođe, Zanijer treba da zatraži od Beograda da prekine da podržava srpske paralelne strukture na Kosovu", kazao je Ćirezi.

Iz UNMIK-a je saopšteno da je cilj susreta Zanijera da pokuša uspostavljanje dijaloga o praktičnim pitanjima na Kosovu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova srbije je juče saopšteno da je tokom susreta sa šefom UNMIK-a dogovoreno da Beograd i UNMIK počnu proces pregovora o uobličavanju međunarodne misije na Kosovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.