Izvor: Blic, 27.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači u Beogradu?

Tači u Beogradu?

Koordinator Pokreta za Kosovo i Metohiju Momčilo Trajković najavio je za 'Blic' da bi razgovori sa Hašimom Tačijem, liderom Demokratske partije Kosova, trebalo da počnu 3. i da traju do 10. jula, a da bi Tači bio domaćin prvog sastanka koji bi bio održan u Prištini. Trajković je za naš list rekao da je lideru DPK juče poslao termine i predlog tema razgovora 'koje bi se ticale svega sem konačnog statusa Kosova'.

- Razgovarali bismo o ispunjenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << standarda iz Rezolucije 1244, višem nivou bezbednosti na Kosovu, povratku Srba, decentralizaciji i svakodnevnim problemima. Stav DOS je bio da treba razgovarati. Ova naša inicijativa nije nikakav ulazak i mešanje u državne poslove - naglasio je Trajković, uz ocenu da je 'Tači političar koji može da utiče na sve ove procese'.

Trajković je naglasio i da zahteva da razgovara i sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, ali da je ovaj to do sada odbijao.

- Tači je prvi prihvatio ovakve razgovore, ali hoću da razgovaram i sa ostalim albanskim liderima na Kosovu. Dijalog je potreban da bi se pokrenuli sa mrtve tačke - ocenio je Trajković.

Tači je juče rekao da bi prihvatio da dođe u Beograd naglasivši da je 'spreman da putuje u svaku demokratsku zemlju i da se odazove svakom otvorenom pozivu'. On je potvrdio da će se uskoro susresti sa Trajkovićem.

- Eventualni sastanak bio bi razgovor o saradnji na rešavanju pitanja od zajedničkog interesa, a ne izdavanje ili primanje naređenja - rekao je on. Tači je rekao da trenutno razmatra i poziv na sastanak sa šefom Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojšom Čovićem. Tači je ocenio i da problem početka dijaloga između Prištine iz Beograda nije nedostatak političkog konsenzusa o tom pitanju u Prištini, nego u Beogradu.

- Priština je već izradila i predlog platforme o pregovorima sa Beogradom, za koju se nadam da će biti obogaćena stavovima drugih etničkih zajednica sa Kosova - izjavio je Tači i pozvao raseljene Srbe sa Kosova da se vrate kućama, garantujući im bezbednost.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović je za 'Blic' demantovao da je postojao poziv za sastanak sa Tačijem.

- Takve stvari smišljaju ljudi koji se tajno viđaju sa Tačijem. Kada je reč o našim razgovorima, tu nema šta da se krije. Beograd od petog oktobra nudi Albancima razgovore. Platforme takođe postoje. Smešno je da jedni druge optužujemo ko jeste, a ko nije za dijalog. Svi znaju da razgovori moraju da se obave, ali vredeće samo ako budu dobro osmišljeni, a ne da se od toga pravi politički marketing, a da se, u stvari, ništa ne menja - ocenio je Čović. N. M. J. SAD će posredovati

PRIŠTINA (Tanjug) - Zamenik ambasadora SAD u NATO Nik Barns izjavio je juče u Prištini da će SAD posredovati u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da Stejt department i NATO u potpunosti podržavaju inicijativu koja je pokrenuta tokom solunskog samita da Priština i Beograd direktno pregovaraju.

On je istakao da će SAD nastaviti vojnu i civilnu pomoć Kosovu i istakao da Kosovo mora biti multietničko društvo i da će tome SAD dati pun doprinos.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.