Izvor: B92, 17.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Odluka o nezavisnosti doneta

Vašington, Ljubljana, Moskva -- Hašim Tači tvrdi da je od svih zvaničnika SAD s kojima se sreo dobio uveravanja da je odluka o statusu Kosova doneta.

Odluka o nezavisnosti Kosova sada se usaglašava sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim činiocima, izjavio je predsednik Demokratske partije Kosova i član pregovaračkog tima Prištine Hašim Tači posle razgovora s državnim podsekretarem SAD za politička pitanja Nikolasom Bernsom. Kosovski premijer Agim Čeku na diplomatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turneji.

Prema Tačijevim rečima, Kosovo će biti nezavisna država sa suverenitetom na celoj teritoriji, s civilnom misijom i vojnim prisustvom NATO-a.

Tači je rekao da neće biti daljeg odlaganja rešenja statusa posle održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, 21. januara 2007. On smatra da su sada Kosovu potrebni mir i red i da bi institucije i građani Kosova trebalo da budu jedinstveni u državotvornim aktivnostima.

Tači se tokom višednevnog boravka u SAD sreo sa zvaničnicima Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost i predstavnicima civilnog društva.

U SAD je tokom ove nedelje boravio i član pregovaračkog tima Prištine i predsednik Reformističke partije Ora Veton Suroi.

Agim Čeku danas u Sloveniji

U poseti Sloveniji danas je boravio predsednik privremene kosovske vlade, Agim Čeku zajedno s brojnom kosovskom, privrednom delegacijom.

Dolazak Agima Čekua, koji je u poseti Sloveniji bio i u junu, najavljena je najpre povodom učešća kosovskog premijera i njegove delegacije na poslovnoj konferenciji u Portorožu, ali i zbog predavanja, koje je juče pre podne trebalo da održi na jednom od ljubljanskih instituta.

To predavanje je odloženo u poslednjem trenutku, a Čekua su u tom terminu primili slovenački premijer, Janez Janša, kao i slovenački ministri spoljnih poslova i privrede.

Čeku i Janša su tokom susreta razgovarali o političkoj i privrednoj situaciji na Kosovu, pri čemu je Čeku istakao značaj, koji kosovske vlasti daju rešenju budućeg statusa Kosova, o čemu je kosovski premijer razgovarao i sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova, Rupelom.

Sa slovenačkim ministrom privrede Čeku je razgovarao o dobroj dosadašnjoj saradnji Slovenije i Kosova i pozao slovenačka preduzeća u nova ulaganja u Kosovo.

Popodne je Agim Čeku održao i predavanje na pomenutoj poslovnoj konferenciji u Portorožu, gde je pre svega izrazio ubeđenje da će Kosovo na kraju ipak biti nezavisno, jer je to i jedini put do stabilnosti Kosova.Čeku je dodao i da kašnjenja u rešavanju statusa pogađaju sve, a pre svega ne daju građanima Kosova mogućnosti za

bolji život.

Povodom ove konferencije izdata je i knjiga pod naslovom "Mogućnosti finansijskog sektora u tranzicijskim državama", koja govori o Kosovu, Kazahstanu, Ukrajini i Rusiji, a u poglavlju koje se odnosi na Kosovo je zapisano da je moguće očekivati da će Kosovo dobiti nezavisnost.

Čeku ide i u Moskvu

Zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mihail Kaminjin izjavio je danas da će Čeku posetiti Moskvu od 30. novembra do 2. decembra, ali da dolazi po pozivu parlamenta, a ne njegovog ministarstva.

Moskva računa da će, dajući saglasnost za posetu Čekua, ojačati svoje pozicije, ne samo u procesu rešavanja kosovskog problema, već i u političkoj igri na postsovjetskom prostoru, ocenio je moskovski dnevnik Komersant.

Pregovori o budućem statusu Pokrajine ulaze u poslednju fazu i kosovsko rukovodstvo razume da pozicija Moskve, koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, može da postane jedinstvena prepreka za donošenje rešenja, piše list i dodaje da je Čeku odavno želeo da poseti Moskvu i navodi da su njegov dolazak potvrdili u Prištini, kao i izvori dnevnika u Državnoj dumi, koji su ga pozvali u posetu.

"Moskva je ocenila da korist od direktnog kontakta sa kosovskim premijerom može da bude veća od mogućih minusa, izazvanim uvredom Beograda", piše list.

Komersant piše, pozivajući se na izvore u Dumi, da će u razgovorima Čekua biti reči i o ekonomskim pitanjima. List navodi da interes prema Kosovu pokazuje ruski aluminijski gigant Rusal, koji bi želeo da tamo dođe do elektrocentrale, ili da je izgradi.

Komersant piše da predstojeći rasplet oko Kosova Rusija može da iskoristi i u svojoj politici na poststovjetskom prostoru. Pri rešavanju kosovskog problema, Moskva insistita na njegovoj univerzalnosti, to jest, ako Kosovo dobije nezavisnost, onda to pravo treba da bude dato i nepriznatim republikama na poststovjestkom prostoru.

U takvoj situaciji, ispada da Moskva i njene "štićenice" Abhazija, Južna Osetija i Pridnjestrovje i nisu protiv kosovske nezavisnosti, računajući da iz toga izvuku korist i za sebe, zaključuje dnevnik.

Predsednik donjeg doma parlamenta Rusije Konstantin Kosačov izjavio je danas da Duma nije pozvala premijera Kosova u posetu Moskvi. Na sednici parlamenta, više poslanika se pobunilo protiv posete Čekua, a poslanik partije Rodina Dmitrij Rogozin nazvao je Čekua međunarodnim banditom koji je bio umešan u niz terorističkih napada i napade na ruske mirotvorce na Kosovu.

Nezavisni poslanik Nikolaj Kurjanovič takođe je govorio o Čekuu u kontekstu ubistava i terorizma.

Kosačov je odgovorio da Duma nije pozvala Čekua i da to pitanje nije bilo razmatrano na Savetu Dume, što je potvrdio i potpredsednik Dume Oleg Marozov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.