Izvor: B92, 18.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Ne sa Srbijom o statusu

Beograd -- Gost emisije Kažiprst Radija B92, u ponedeljak, 19. septembra od 9.30 biće lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači.

On je u intervjuu koji je snimljen u Prištini govorio o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u pokrajini, pripremama za pregovore o statusu Kosova, političkim protivnicima, ali i sagovornicima u Beogradu. Hašim Tači je odgovorio i na pitanje da li je spreman da ide u Beograd na razgovore

"Prvo želim da naglasim da susret sa osobama dobrih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << namera, sa osobama dobre volje, o zajedničkim ciljevima, kao što su evropske integracije, mir i stabilnost u regionu treba da se dogodi između Prištine i Beograda, kao što treba da se održi i sa svim susednim državama Kosova, ali takođe treba da naglasim da direktan dijalog između Beograda i Prištine o statusu može da se nastavi, odnosno razvuče na sto godina, a da se nikada ne postigne kompromis kojim bi Beograd priznao suverenu i nezavisnu državu".

"Na drugoj strani, Priština ima samo jedno rešenje, a to je državnost u skladu sa voljom građana, tako da mislim da pitanje političkog statusa treba da bude razmatrano između Prištine i Međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica bi u tom slučaju nametnula svoj autoritet i uticala da Beograd prihvati novonastalu realnost na nezavisnom Kosovu. A to, što me u Beogradu optužuju za ratne zločine, jeste pitanje o kome ne razmišljam. Mislim da ono pripada vremenu Miloševića. Žao mi je što način na koji se razmišljalo u periodu Miloševića još funkcioniše u institucijama Srbije", kazao je Hašim Tači u intervjuu za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.