Izvor: B92, 26.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV prenos kao interes građana

Beograd -- RTS će prenositi sednice Skupštine Srbije; postavlja se pitanje da li je interes građana da gledaju samo poslanike.

Predstavnici poslaničkih grupa, predsednik Skupštine, članovi Republičke radiodifuzne agencije i direktor Radiotelevizije Srbije Aleksandar Tijanić postigli su kompromis o prenosu sednica Skupštine Srbije na programu RTS-a. Tom odlukom će građani, koji su u obavezi da plaćaju pretplatu za RTS, od 10.00 do 18.00 na Drugom programu, moći da gledaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako poslanici odlučuju o državi.

I čelnici parlamenta i direktor RTS-a branili su svoje stavove interesima građana Srbije. Tako je došlo do kompromisa kojim je RTS obavezan da prenosi zasedanja Skupštine i da u slučaju produženog zasedanja u večernjim i noćnim terminima emituje ceo snimak ili pregled dešavanja u parlamentu.

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić nije zadovoljan i upozorava da će sa Drugog programa izostati školski, obrazovni i naučni program, a moguće i sportski prenosi. Tijanić je izjavio i da se RTS neće pomiriti sa odlukom RRA i da će tražiti mišljenje stručnjaka iz Evrope.

On je dodao da će zahvaljujući odluci RRA RTS morati da smanji svoj program 30 odsto i da će zbog toga oko 200 ljudi, koji neće imati šta da rade, otići na socijalni program.

"Smatram da je RRA požurio sa odlukom i zatvorio vrata dogovoru Skupštine i RTS-a. Posao RRA nije da uređuje politiku RTS-a", kaže Tijanić za Danas.

Direktorka Produkcijske grupe Mreža Lila Radonjić ocenila je da obavezujuće upustvo kojim se nalaže RTS-u da prenosi sve sednice Skupštine Srbije opterećuje televiziju koja pretenduje da bude javni servis.

Ona je ocenila da se radi o očiglednom pokušaju da se ono što se nekad izborilo, da građani vide skupštinu, predstavi kao tekovina od koje ne treba da odustati.

Dobro je da Skupština ima demokratske aspiracije, ali to nije ovo što trenutno imamo priliku da gledamo, kaže sociolog Ratko Božović.

"Pored visoke plate, našim poslanicima je najvažnije da budu medijski označeni i medijski ozračeni. Oni bi mogli da se prisete da bi bilo dobro da na tom programu budu i neki drugi sadržaji, a ne samo ono što je njihovo predstavljanje", kaže Božović.

Sagovornici B92 se slažu da bi mnogo bolje rešenje bilo uvođenje posebnog kanala koji bi prenosio isključivo sednice Skupštine.

U RRA kažu da to sada nije moguće iz tehničkih razloga. Oni navode da parlamentarni programi postoje u Velikoj Britaniji, koja ima digitalni sitem emitovanja, i da će, kada to bude realnost i u Srbiji, RRA podržati uvođenje zasebnog parlamentarnog kanala.

U regionu, međutim, postoje i druga rešenja. Na primer, u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini radiodifuzne ustanove nemaju zakonsku obavezu direktnih prenosa skupštinskih zasedanja, već odluku o tome donose urednici, zavisno od teme na dnevnom redu parlamenta.

Veljanovski: Nemamo više nezavisni javni servis

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski izjavio je danas da od momenta kada je Savet Radiodifuzne agencije napravio uputstvo o obaveznim prenosima zasedanja parlamenta "nemamo nezavisni javni servis i nezavisno regulativno telo u Srbiji".

"Potpuno je transparentno demonstriran pritisak vlasti na medijsku kuću koja treba da postane javni servis i na nezavisno regulativno telo", rekao je Veljanovski predstavljajući rezultate monitoringa o ostvarivanju Zakona o radiodifuziji koji su sproveli fondacija Konrad Adenauer i Centar za podršku demokratskim inicijativama.

"RTS više nije u službi građana nego u službi parlamenta i Radiodifuznog saveta", kazao je Veljanovski i naglasio da ni Bi-Bi-Si nikada nije imao prenose zasedanja do onog momenta kada je to digitalna tehnologija omogućila.

"RTS je još daleko od nezavnisnosti i za nju se moramo boriti", rekao je profesor Miroljub Radojković i dodao da RRA opasno zalazi u domen koji pripada zakonodavstvu jer nisu uvek u pitanju pravne praznine da bi oni morali da intervenišu.

Predstavnici RTS-a i Skupštine Srbije potpisali su prošle sedmice, nakon spora o direktnom prenosu skupštinskih sednica, sporazum kojim se utvrđuje da sednice budu prenošene od 10 do 18 časova. Savet RRA izdao je potom uputstvo o obaveznosti prenosa na RTS-u.

Veljanovski je rekao da radio stanice rade kao što radile i do sada i da i dalje Radio Fokus ima vrlo problematičan program na kome se može čuti mnogo toga neprimerenog za javnu komunikaciju.

On je naglasio da nema nikakvog opravdanja što se ovom radiju ne izriču oštrije mere od strane Saveta RRA, koji je nadležan za ova pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.