TS: Stranke kriju podatke

Izvor: B92, 19.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: Stranke kriju podatke

Vladimir Goati (FoNet, arhiv)

Beograd -- Vladimir Goati je izjavio da političke stranke ne ispunjavaju svoje obaveze o objavljivanju podataka o finansiranju predizbornih kampanja.

"Još nije napravljen ni prvi korak u sprovođenju Zakona o finansiranju političkih stranka, koji je usvojen 2003. godine", rekao je predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati. On je dodao da do sada nijedna stranka nije kažnjena zbog kršenja tog zakona. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Strankama je za finansiranje kampanje za prošlogodišnje parlamentarne izbore isplaćeno više novca nego što im pripada i dat im je rok do 1. jula ove godine da vrate višak novca. Prema tvrdnji Goatija, do sada to nije učinila nijedna stranka.

U "Službenom glasniku" je samo Demokratska stranka objavila podatake o finansiranju kampanje za predsedničke izbore, održane u januaru ove godine, a nijedna stranka nije objavila podatke o finansiranju kampanja za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, koji su održani u maju ove godine.

"Ogroman novac stranke troše za predizborne kampanje, a oglušuju se o obavezu da objave podatke o tome", rekao je Goati i ocenio da to izaziva sumnju da se radi o korupciji.

Goati je naveo i da Republička izborna komisija nije objavila zbog čega nije prihvatila izveštaj angažovanog revizora o finansiranju predizbornih kampanja za ovogodišnje parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

Prema podacima koje je Transparentnost Srbija dobila od Radio-televizije Srbije, sve stranke su za troškove oglašavanja u predizbornoj kampanji na toj televiziji za parlamentarne i lokalne izbore platile oko 156 miliona dinara.

Najveće troškove je imala Koalicija za evropsku Srbiju -Boris Tadić- 61,9 miliona, zatim Socijalistička partija Srbije 35,9 miliona, Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija 28,7 milion i Srpska radikalna stranka 19,8 miliona dinara.

Od stranka koje budu formirale novu vladu Srbije predstavnici TS očekuju da ispune svoja predizborna obećanja i primenjuju antikorupcijske propise.

"Sve stranke su u kampanjama obećavale borbu protiv korupcije, za koju do sada nije postojala politička volja", naveo je programski direktor TS Nemanja Nenadić.

Srbija, kako je dodao, ima dobre antikorupcijske zakone, ali se oni ne sprovode, a ne postoje ni nadležna tela koja su za to zadužena.

"Čak ni Vlada nikada nije omogućila da se sprovede rešenje poverenika za informacije od javnog značaja", rekao je Nenandić.

Goati je ocenio da bi u borbi protiv korupcije od velikog značaja bilo da se na rukovodeća mesta u javnim i državnim poreduzećima ne postavljaju ljudi po partijskoj pripadnosti nego po stručnosti, kao i da se poslanici ili bilo koji funkcioneri ne mogu pozivati na imunitet u slučaju da su optuženi za korupciju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stranke kriju podatke o finansiranju kampanja

Izvor: Mondo, 19.Jun.2008

Predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija (TS) Vladimir Goati ukazao je da političke stranke ne ispunjavaju svoje obaveze o objavljivanju podataka o finansiranju predizbornih kampanja.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.