Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: Šta s borbom protiv korupcije

Beograd -- Transparentnost Srbija smatra da Vlada ne bi smela da dozvoli da se ukinu nezavisna tela za sprečavanje korupcije.

"U situaciji kada Srbija nailazi na velike teškoće u sprovođenju antikorupcijskih zakona i suočava se sa rastućom korupcijom, svaka najava ukidanja ili smanjenja nezavisnosti tela koja se trude da to stanje poprave višestruko je opasna", navodi se u saopštenju te antikorupcijske organizacije.

Najnoviji primer takvog pokušaja za koji se, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako ističe ta nevladina organizacija, "nadamo da nije širi stav Vlade i stranaka koje ju čine", jeste mišljenje Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo povodom nacrta Zakona o javnim nabavkama.

Podsetimo, Republički sekretarijat za zakonodavstvo dostavio je Ministarstvu finansija mišljenje o Nacrtu zakona o javnim nabavkama, u kojem predlaže ukidanje Uprave za javne nabavke i Komisije za zaštitu prava.

"Nasuprot nacrtu zakona u kojem se, shodno preporukama svih relevantnih međunarodnih institucija i Strategiji za borbu protiv korupcije, predviđa institucionalna nezavisnost i jačanje ovlašćenja Komisije za zaštitu prava i zadržavanje Uprave za javne nabavke kao posebne stručne organizacije, Sekretarijat se zalaže za ulazak Uprave u Ministarstvo finansija i za potpuno ukidanje Komisije koja kontroliše ispravnost milionski vrednih tendera", navodi Transparentnost.

Od izvršne vlasti Transparentnost očekuje "da svoj 5. princip, borbu protiv korupcije, realizuje tako što će te institucije jačati, poštovati njihove odluke i pomoći da se one izvrše, umesto da svojim stavom ili ponašanjem ugrožava njihov opstanak i obavljanje zadataka koje imaju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.