Izvor: Blic, 06.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svima u SCG će se ostvariti deo sna

Svima u SCG će se ostvariti deo sna

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana izjavio je u Beogradu da će ishod pregovora o statusu Kosova, kao i referenduma o statusu Crne Gore, biti takav da će 'svako moći da pronađe ostvarenje dela svoga sna'.

Solana je posle razgovora sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem ponovio da je 'obaveza' EU da započne pregovore o pridruživanju sa SCG, ali da je za to potrebno 'da se ostvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ozbiljna saradnja sa Haškim tribunalom'.

'Mislim da bih na vašem mestu u potpunosti sarađivao sa Tribunalom u Hagu', kazao je visoki evropski zvaničnik i istakao da će 'bez napretka u toj saradnji biti teži i napredak u sklapanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju'.

Solana je, uoči početka pregovora o statusu Kosova i referenduma u Crnoj Gori, pozvao sve aktere da daju 'sve od sebe' kako bi se 'identifikovala najbolja rešenja za sve'.

'Mogu da vam garantujem da EU traži onakav aranžman da to bude proces koji će na kraju odgovarati svima', kazao je on i pozvao lidere u SCG da pregovore vode 'u dobroj volji'.

'Zadovoljan sam što su i SCG i Kosovo imenovali delegacije koje mogu da razgovaraju, međunarodna zajednica je imenovala svog pregovarača i nadam se da će moći da se iznađe rešenje koje će svima odgovarati', kazao je on. Solana je izrazio zadovoljstvo što je od Marovića čuo da će u sprovođenju referenduma sve zainteresovane strane poštovati preporuke Venecijanske komisije.

Kako u vezi sa Kosovom, tako i sa crnogorskim referendumom, 'imamo mogućnost da na kraju dođemo do rešenja u kome će svako moći da pronađe ostvarenje dela svog sna, a najvažniji deo sna je da se ostvari zajednički cilj, da se bude deo EU', rekao je Solana. Najvažniji, prema njegovim rečima, jeste 'region u celini, da bude stabilan i ima mogućnost da bude deo EU'.

Predsednik Marović je kazao da se na nivou državne zajednice SCG 'čini sve' da izveštaj haške tužiteljke Karle del Ponte o saradnji sa Tribunalom bude barem na nivou njenog izveštaja o saradnji sa Hrvatskom,

'Ne sme pobediti nijedna ideja koja bi nas za trenutak zaustavila na putu za budućnost ili vratila unazad', kazao je Marović i zauzeo se za 'realna rešenja koja neće imati samo jednog pobednika', već će doprineti stabilnosti čitavog regiona.

Marović je Solani preneo da očekuje od svih strana u Crnoj Gori da prihvate preporuke Venecijanske komisije, a da od EU i Evropske komisije očekuje da 'ohrabre dijalog u Crnoj Gori'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.