Svima fali treći

Izvor: Politika, 13.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svima fali treći

SRS se sa DSS-om dogovorio o četiri principa za vladu i danas o njima razgovaraju sa socijalistima. – I koalicija Za evropsku Srbiju saopštila da je počela pregovore, ali nije rekla s kim

Već drugog dana posle izbora političkom čaršijom prostrujala je nezvanična informacija da je dogovor o vladajućoj koaliciji postignut, te da će je činiti radikali, „narodnjaci” i socijalisti, što bi, prema istim izvorima, trebalo da bude obelodanjeno možda još danas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali verovatnije sutra. Iako će, naime, zvaničan sastanak Koštunice i Dačića biti održan danas, a bio je najavljen za juče, „Politika” nezvanično saznaje da su se njih dvojica ipak juče sastali i postigli dogovor o formiranju nove vlade, koji je utanačen i sa Nikolićem. Prema ovim najavama, dogovorom trojice lidera predviđeno je da Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije, bude premijer (treći put).

I prema rečima lidera Nove Srbije Velimira Ilića, koalicija DSS–NS juče je pregovarala sa socijalistima o formiranju vlade. On je juče za agenciju Beta ocenio da će se do danas „iskristalisati” koje će stranke napraviti novu vladu.

Ipak, kako se i dan ranije nezvanično čulo da je lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić već postigao dogovor o vladi sa listom „Za evropsku Srbiju”, to se ovakve „tajne” informacije moraju uzimati s rezervom sve dok se eventualni dogovor zvanično ne obelodani – jer, koliko god da su izvori pouzdani i obavešteni uvek postoji mogućnost da se već postignuti načelni dogovor razvrgne zarad povoljnijih uslova na drugoj strani. Zbog toga je sve pod znakom pitanja dok se koalicioni sporazum ne potpiše i javnost zvanično obavesti o tome. Kao šti su to već učinili radikali i „narodnjaci”, koji su juče objavili da su postigli sporazum o četiri glavna principa njihove buduće saradnje (ne navodeći koji su), nadajući se da će oni biti prihvatljivi i koaliciji SPS–PUPS–JS.

Pri tom, izvor „Politike” iz koalicije Za evropsku Srbiju, izražava sumnju u to da su socijalisti s bilo kim napravili dogovor, jer je, prema njegovoj oceni, suviše rano za to. Zvaničnici ove liste, inače, juče su izražavali uverenje da je proevropska vlada „gotova stvar”, objavljujući da počinju pregovore o novoj vladi.

Demokratska stranka je saopštila da su rukovodstva stranaka koalicije Za evropsku Srbiju počela pregovore o formiranju stabilne četvorogodišnje vlade Srbije, te da će njeni prioriteti biti da Srbiju uvede u EU, da se svim diplomatskim i političkim sredstvima bori za očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije i da radi na stvaranju društva blagostanja i socijalne pravde. Ipak, u DS-u su prećutali s kim su počeli pregovore.

Ni predsednik G17 plus Mlađan Dinkić, koji je juče izjavio da je uveren da će Srbija za mesec dana dobiti proevropsku i stabilnu vladu koja će zemlju za četiri godine uvesti u EU, nije želeo da precizira sa kojim će strankama koalicija Za evropsku Srbiju formirati novu vladu.

„Da bi se ostvario ulazak Srbije u EU, moraju se praviti kompromisi. Ne može se ići protiv života. Takav kompromis će biti napravljen”, rekao je Dinkić odgovarajući na pitanja o formiranju vlade.

On je, kako prenosi Beta, na konferenciji za novinare u Beogradu istakao da će prvi zadatak te vlade biti ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, za koji će, kako je rekao, „glasati 141, a možda i 150 poslanika”.

I predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović je u intervjuu bečkom dnevniku „Standard” rekao da će Srbija sada kretati u pravcu Evrope navodeći „da predstoje komplikovani koalicioni pregovori”. Na konstataciju da lista Za evropsku Srbiju već slavi, iako „antievropski” partijski blok ima parlamentarnu većinu, on je rekao da, matematički gledano, taj blok ima dva mandata više u skupštini, ali da neće sve stranke hteti da primene politiku koju su najavile u predizbornoj kampanji, jer bi „Srbiju vodile u međunarodnu izolaciju i vratile točak istorije”.

Mićunović je, kako prenosi Tanjug, rekao da će „mandat za formiranje vlade najpre dobiti DS i uveren sam da SRS i DSS neće ni dobiti mogućnost da se jave za reč po ovom pitanju”. Čini se da Mićunović računa na SPS, ali funkcioner te stranke Žarko Obradović je sinoć na TV B92 rekao da još nisu dobili poziv iz DS-a za razgovore.

Govoreći o SPS-u, Mićunović je rekao da se rukovodstvo SPS-a „više nikoga ne mora plašiti pošto je Slobodan Milošević umro, a njegova supruga je u bekstvu”.

Mićunović je rekao i da treba dati šansu mlađim socijalistima da reformišu tu stranku. Ipak, nije zgoreg podsetiti da su socijalisti svoju kampanju počeli govorom Slobodana Miloševića iz oktobra 2000. godine.

Prve najave političkih aktera govore da se dogovor o vladi, čini se, neće dugo čekati – najviše mesec dana. Od pomenute nezvanične informacije da će sporazum Nikolića, Koštunice i Dačića biti obelodanjen najkasnije sutra do zvanično izraženog uverenja Mlađana Dinkića da će Srbija sredinom juna dobiti proevropsku vladu – sve ocene se, za sada, kreću u tom vremenskom okviru. Dinkić očekuje da će vlada biti formirana „lagano” i da će razgovori sa budućim koalicionim partnerima trajati kratko, jer se „ovog puta ne pregovara sa (Vojislavom) Koštunicom”.

Ono što može uticati na brzinu postizanja dogovora o republičkoj vladi (osim činjenice da se ovog puta moguće koalicione kombinacije praktično svode na to da li će socijalisti i njihovi koalicioni partneri prići radikalima i „narodnjačkoj koaliciji” ili listi koju predvodi DS), a što nije uslovljavalo brzinu prošlogodišnjih razgovora o formiranju vlade, jeste činjenica da od ovih dogovora zavise brojne koalicije na lokalnom nivou, ali i eventualno udruživanje snaga radi što boljeg uspeha u drugom krugu izbora za poslanike u vojvođanskom parlamentu. Odnosno, šanse da u istom sastavu formiraju većinu i u pokrajinskoj skupštini, jer, podsetimo, Vojvođani za dve nedelje biraju 60 poslanika između onih koji su prošli u drugi krug po većinskom izbornom sistemu.

A na lokalnom nivou to bi, recimo, značilo vlast i u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Čačku" Jer, može se pretpostaviti da će dogovor o republičkoj vladi bilo kojih stranaka biti uslovljen i sklapanjem istih koalicija na lokalnom nivou tamo gde je to moguće. Ako izuzmemo, kako trenutno stvari stoje, samo teoretsku mogućnost da DS i DSS sarađuju u vlasti u Beogradu i Nišu, na primer, vlast u ova dva velika grada opet zavisi od socijalista, a umnogome i od toga kome će se prikloniti na republičkom nivou.

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, i Andreja Mladenović, portparol DSS-a, juče su to i potvrdili. Ističući da se juče, u drugom krugu razgovora sa Koštunicom dogovorio o četiri principa rada koalicione vlade i da će taj sporazum ponuditi i SPS-u, Nikolić je za Betu rekao da dogovor podrazumeva i formiranje koalicije u Beogradu i u svim drugim lokalnim parlamentima u Srbiji. A Mladenović je za Tanjug naveo da je na jučerašnjem sastanku dogovoreno i da Aleksandar Vučić za danas zakaže konsultacije oko formiranja gradske vlasti u Beogradu.

A lider Nove Srbije Velimir Ilić kazao je za Betu da će u formiranju lokalnih parlamenata biti različita kombinatorika, dok će se „u Beogradu preslikati kombinatorika sa republičkog nivoa”.

Nikolić je za danas najavio „trojni sastanak” u Vladi Srbije, na kome treba da se vidi da li su pomenuta četiri principa prihvatljiva i za SPS. „Ukoliko jeste, imaćemo vladu SRS–DSS–SPS, a ako nije, radikali će biti u opoziciji”, rekao je Nikolić.

On je istakao da su principi o kojima se dogovorio sa Koštunicom sigurno prihvatljivi za SPS, „jer su predstavljali srž” i njihove kampanje. Lider radikala nije želeo da navede koja su četiri principa dogovorena dok se o njima ne izjasni SPS, ali je rekao da budućoj nacionalnoj vladi nije strana saradnja sa Evropskom unijom, pod uslovom da u SSP-u stoji da je Kosovo sastavni deo Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama koje kruže od izbora, ono što koaliciji oko SPS-a najviše otežava dogovor sa SRS i DSS–NS jeste njihova namera da ospore Sporazum sa EU koji je Božidar Đelić krajem aprila potpisao u Luksemburgu. A koalicija SPS–PUPS–JS to, navodno, ne želi.

Lider socijalista Ivica Dačić se još ne izjašnjava. Kako je juče rekao za Tanjug, danas će predstavnici koalicije SPS–PUPS–JS razgovarati sa Koštunicom o načinu i političkim ciljevima za formiranje parlamentarne većine. On je dodao da će svi razgovori te koalicije biti javni.

Politički prioritet koalicije okupljene oko socijalista, podsetio je Dačić, zasnovan je pre svega na onome što je „Srbija na ovim izborima i jasno izrazila – veliki zahtev za socijalnom reformom”. Uz to, ključni stavovi ove koalicije, rekao je Dačić, odnose se na zaštitu nacionalnih i državnih interesa, očuvanje KiM u okviru Srbije, očuvanje Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma, nastavak evropskih integracija, naravno, uz očuvanje državnog jedinstva i suvereniteta Srbije.

Biljana Baković

--------------------------------------------------------------------------

Ilić: Ili sa radikalima ili u opoziciju

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je juče da će koalicija DSS–NS biti u opoziciji ako se ne dogovori sa Srpskom radikalnom strankom i koalicijom oko Socijalističke partije Srbije o formiranju vlade. „Za mene je prihvatljiva nacionalna opcija, u suprotnom, bićemo opozicija. Bio sam ja dugo opozicija, Bože moj. Možda sam se malo i premorio. Treba raditi, narod traži puno... Pa, da vidimo te koji su obećali kule i gradove šta će uraditi”, rekao je Ilić agenciji Beta.

Lider NS-a ne učestvuje u pregovorima jer je, kako tvrdi, „sve to prepustio lideru DSS-a Vojislavu Koštunici” i demantovao spekulacije o kontaktima između njegove stranke i Demokratske stranke. „Ne bih razgovarao s njima, nisam ja takav karakter. Nije strašno biti opozicija”, ponovio je Ilić i naglasio da je lista Za evropsku Srbiju davala „teška obećanja” poput „dvesta hiljada radnih mesta, Mercedesa, Folksvagena, Fijata, miliona, biliona, Evropske unije”.

On je dodao da je, ako ta obećanja budu ispunjena, spreman da i sam glasa za njih, „mada čisto sumnja”.

Beta

---------------------------------------------------



Ružić: Neprihvatljivi razgovori sa LDP-om o vladi

Potpredsednik SPS-a Branko Ružić izjavio je juče da je za koaliciju okupljenu oko te stranke neprihvatljivo da razgovara sa Liberalno-demokratskom partijom o formiranju buduće vlade Srbije, kao i da podrži bilo čiju manjinsku vladu.

On je isključio mogućnost raspada koalicije SPS–PUPS–JS radi formiranja vlade Srbije. „Pritisci sa strane ne mogu uticati da se naša koalicija raspadne, jer je ona nastala na iskrenim principima i čine je odgovorni ljudi ”, istakao je potpredsednik SPS-a.

[objavljeno: 14/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.