Svilanović očekuje da Srbija podnese kandidaturu

Izvor: Blic, Beta, 10.Sep.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović očekuje da Srbija podnese kandidaturu

Ukoliko Srbija do kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji i domaćoj i inostranoj javnosti biće jasno kakva je njena spoljna politika, rekao je danas koordinator u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Goran Svilanović.

"Tada bi bilo jasno da je ekonomski intres Srbije u nesvrstanim zemljama, politički kada je reč na primer o Kosovu izvan Evrope, ali da ne odustaje od evropskog puta", rekao je Svilanović prilikom predstavljanja knjige >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Srbija je važna - unutrašnje reforme i evropske integracije".

Svilanović, jedan od urednika i autora knjige, rekao je da veruje da će Srbija do kraja godine podneti kandidaturu za članstvo u EU i da očekuje da će se proces pregovora za stavljanje "na belu šengensku listu" završiti.

On je rekao da je važno da se uz kandidaturu radi na učvršćivanju odnosa sa zemljama u regionu.

Svilanović je rekao da je ova knjiga pokušaj da se stvari "stave na svoje mesto" i u Beogradu i Briselu, i da je poruka da oni koji donose odluke budu hrabriji i odlučniji i daju podsticaj Srbiji na putu ka EU.

On je rekao da je jedan od ciljeva ove knjige da se obrati srpskoj javnosti koja je zbog signala iz EU ponekad obeshrabrena da će Srbija doći do članstva u Uniji.

"Da ukažemo toj javnosti koliko je važzan reformski proces i sve ono što se radi u različitim oblastima a ne samo direktni pregovori sa EU. I da tu javnost ohrabrimo da podrži političare koji mogu zemlju da dovedu ovog cilja", naveo je Svilanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.