Izvor: B92, 04.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Lukić bi trebalo da podnese ostavku

Beograd -- Do kraja nedelje biće održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, najavio je ministar inostranih poslova Goran Svilanović. Gostujući u "Kažiprstu" Radija B92 Svilanović je rekao da očekuje da će posle te sednice biti upućen zahtev predsedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu da se postupci protiv četvorice generala vojske i policije vode pred domaćim sudovima. Svilanović, međutim, ukazuje da dosadašnji postupci nekih optuženika otvaraju mogućnost i za njihovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slanje u Hag. "Nekoliko koraka je već učinjeno koji vode direktno hapšenju i izručenju tih ljudi. Prvi je protest policije, drugi je ovo što Lazarević sada radi, ide i skuplja podršku po Srbiji. Svaki takav miting, svaki takav događaj uverava celokupnu međunarodnu javnost da mi nismo u stanju da sudimo. I nemojte da se čudite ako na kraju budu uhapšeni i izručeni. Nemojte da se čudite ako to bude kraj akcije koja je započela protestom policije i koja se nastavlja kruženjem po zemlji od strane Lazarevića. Ja sam o tome razgovarao sa Lukićem, razgovaraću sa Lazarevićem o tome, ako misli da ode u Hag, na najboljem je putu", rekao je Svilanović.

U narednim danima Svilanović će razgovarati sa generalima Pavkovićem i Lazarevićem, a tokom razgovora sa Sretenom Lukićem sugerisao mu je da ode sa funkcije načelnika Javne bezbednosti MUP-a Srbije. "Ja verujem da će to biti stanovište Vlade republike Srbije, jer, prosto, te su stvari nespojive. Mi smo imali jedan dobar razgovor, on je čovek rekao znate šta, ja ne bih želeo da se to shvati kao prihvatanje moje odgovornosti i krivice. Ja sam ga uveravao da to ne znači ni prihvatanje odgovornosti, ni priznanje krivice, ali da je to prosto jedan nivo korektnog ponašanja u međunarodnom opštenju, da mi ne bismo mogli da objasnimo činjenicu da nam se ljudi nalaze na izvršnim funkcijama u trenutku u kojem su već podignute optužnice i stupile su na pravnu snagu, što se tiče Tribunala", rekao je Svilanović. Svilanović je ponovio da očekuje da će istrage Haškog tužilaštva protiv Milana Babića, Blagoja Adziča i Gorana Hadzića biti među poslednjima. On je ukazao da je Savet bezbednosti utvrdio rok da se istrage u Tribunalu dovrše do kraja 2004. i podignu optužnice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.