Svilanović: Gde je Srbija

Izvor: B92, 20.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Gde je Srbija

Beograd -- Srbija je suštinski bliže Evropi nego većina republika SFRJ, a formalno iza svih jer ima problema, kaže Goran Svilanović.

U probleme Srbije funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope ubraja pitanje statusa Kosova i saradnju s Haškim tribunalom.

Posle tribine o približavanju EU, Svilanović je za B92 rekao da EU želi da izbegne veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kada bude odlučivano o Kosovu i da šalje poruke Vašingtonu i Prištini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da jednostrano priznanje može da ugrozi stabilnost Kosova i regiona i da je to najgore rešenje.

"Ekonomija nije u odličnom stanju, ali Srbija šest godina za redom ima stopu rasta veću od šest odsto. Srbija je malo iznad proseka celog regiona, Hrvatska stoji bolje i kada je politička scena u pitanju. Srbija je ispred Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i ekonomski i po sposobnosti administracije da vodi pregovore", kaže Svilanović.

"Problem Srbije su nerešene teme, a to su Hag i Kosovo. Kada tih tema ne bi bilo, Srbija bi bila u stanju da pokaže sve svoje uporedne prednosti i koridor 10. Dakle, to je situacija u kojoj se Srbija nalazi. Onog trenutka kada Kosovo prestane da bude tema, Srbija će izgledati sasvim drugačije u očima svih Evropljana", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.