Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilajnac: Opozicija traži opoziv

Svilajnac -- Opozicija u Svilajncu optužuje opštinsku izbornu komisiju da pokušava da spreči referendum o opozivu Dobrivoja Budimirovića.

Koalicija stranaka koje se zalažu za smenjivanje predsednika opština Svilajnac Dobrivoja Budimirovića optužila je danas izbornu komisiju te opštine da na nezakonit način pokušava da onemogući organizovanje referenduma o njegovom opozivu.

U saopštenju se navodi da je Opštinska izborna komisija Svilajnca odredila da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koalicija dužna da sakupi 2.650 overenih potpisa birača, što je, prema oceni tih partija, "mimo svakog rezona i suprotno praksi".

Oni podsećaju da se overa potpisa nije tražila ni prilikom kandidature i izbora Budimirovića, i dodaju da je fizički nemoguće za 30 dana sakupiti toliko overenih potpisa, jer u Opštinskom sudu radi samo jedan radnik na poslovima overe potpisa.

"Sve upućuje na zaključak da se koaliciji onemogućava legitimno i zakonsko pravo da pristupi pokretanju postupka za opoziv predsednika opštine Svilajnac", navodi se u saopštenju.

Koaliciju koja zahteva smenjivanje Budimirovića čine Demokratska stranka, G17 plus, Liberalno-demokratska partija i Vlaška demokratska stranka Srbije.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Svilajncu Radan Zindović potvrdio je da je komisija odlučila da svi potpisi moraju biti overeni i ocenio da Zakon o lokalnoj samoupravi daje za pravo članovima komisije da odluče kako će se prikupljati potpisi.

"Za pokretanje inicijative potrebno je 2.650 potpisa birača sa pravom glasa ili deset odsto biračkog tela, čiji će identitet prilikom potpisivanja utvrđivati nadležni organ suda", kazao je Zindović.

Prema njegovim rečima, stranke koje su pokrenule incijativu za prikupljanje potpisa preuzele su potrebne obrasce 19. marta i od tada teče rok od 30 dana da se dostave potrebni potpisi građana.

Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da predlog za opoziv predsednika opštine može podneti najmanje deset odsto birača, skupština opštine većinom glasova od ukupnog broja odbornika ili Vlada Srbije, ako oceni da se povereni poslovi ne obavljaju u skladu sa zakonom.

Zakon o lokalnim izborima, u članu 61, poziva se na Zakon o lokalnoj samoupravi i određuje da se o predlogu za opoziv izjašnjavaju birači neposredno, tajnim glasanjem.

U tim zakonima nema odredbe koja nalaže da je potrebno overiti potpise građana koji predlažu opoziv predsednika opštine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.