Izvor: Blic, 06.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi zadovoljni rezultatima

Svi zadovoljni rezultatima

BEOGRAD - Prema preliminarnim rezultatima ponovljenih lokalnih izbora u 18 opština u Srbiji DOS je osvojio najviše odborničkih mandata u šest, SPS u pet, a DSS u četiri opštine. U opštini Majdanpek DOS, DSS i SPS osvojili su podjednak broj mandata, u opštini Dimitrovgrad najveći broj odborničkih mesta dobio je Savez građana 'Caribrod', a u Lebanama Grupa građana.

U većini opština nijedna politička grupacija nema apsolutnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << većinu, tako da će morati da bude formirana koaliciona lokalna vlast, dok će jedino u opštinama Knjaževac i Bosilegrad samostalno vlast formirati DSS, a DOS u Titelu. Potpredsednik DSS Zoran Šami izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima te stranke na ponovljenim lokalnim izborima i ocenio da su ovi izbori pokazali da je 'DSS ozbiljna politička snaga, koja je i pored učešća u vlasti u proteklih godinu dana povećala poverenje kod birača'.

- DSS u Kladovu ima tačno 50 odsto odborničkih mesta, u šest opština će učestvovati u vlasti zajedno sa strankama ili koalicijama demokratske orijentacije, dok je u još šest opština stanje neizvesno jer tu vlast zavisi od grupe građana - rekao je Šami i dodao da DSS jedino neće biti u vlasti u opštinama Žitište, Titel i Kuršumlija. On nije nije precizirao da li će DSS uću u kolaliciji sa DOS, ali je istovremeno odbacio mogućnost da DSS u nekoj od opština formira vlast sa SPS. Prema podacima DSS, koje je prezentirao Šami, od 666 odbornika koliko se biralo u 18 opština, SPS je osvojio 185 mandata, DSS 180, DOS 156, SPO 29, Nova Srbija 14, SRS četiri mandata, a ostale stranke, koalicije ili grupe građana 28 mandata. On nije odbacio mogućnost da u nekim opštinama opet ponove izbore zbog tesnih rezultata i nemogućnosti formiranja vlasti.

Šef poslaničkog kluba DOS u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović izrazio je takođe zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora u Srbiji i najavio formiranje koalicije sa DSS 'u nekim sredinama'.

- Kroz koaliciju sa DSS ćemo formirati kredibilnu lokalnu samoupravu i nećemo dozvoliti SPS da se vrati na vlast - rekao je Jovanović i ocenio da su ovi izbori pokazali da se 'Srbija demokratizuje i da u dobroj meri podržava politiku modernizacije i integracije u Evropu'. Prema njegovim rečima, na osnovu rezultata vanrednih izbora 'može se zaključiti da politiku DOS u ovom trenutku podržava 30 odsto građana, DSS 26 odsto, a SPS 24 odsto građana'. On je rekao da 'zbog kompozicije izbornih jedinica', broj osvojenih glasova nije proporcionalan broju mandata. - To je suštinska anomalija ovog izbornog sistema. Tako je na primer, u Negotinu i Aleksincu SPS u prednosti po broju mandata iako je imao manje osvojenih glasova - zaključio je Jovanović.

Predsednik DHSS i jedan od lidera DOS Vladan Batić izrazio je veliko zadovoljstvo rezultatima DOS i njegove stranke na lokalnim izborima u 18 opština u Srbiji.

- DHSS je u okviru DOS dobila odbornike u opštinama u kojima uopšte nije imala odbornike. Zadovoljan sam i zbog ukupnih rezultata dela DOS, koji je popravio rezultate u odnosu na prošlogodišnje lokalne izbore - rekao je Batić i dodao da se može govoriti o 'superiornoj pobedi integralnog DOS'.

Potpredsednik DS Zoran Živković ocenio je da je DSS na lokalnim izbori hteo da proveri svoj rejtinig, a da je 'najveću korist iz toga izvukao SPS'. Šef Izbornog štaba SPS Bojan Kekić ocenio je da je ta partija na ponovljenim lokalnim izborima u 18 opština u Srbiji 'trijumfalno pobedila, a da je 'DOS doživeo debakl'.

- SPS je pokazala ne samo da se konsolidovala već da je i dalje ozbiljan politički faktor - rekao je Kekić koji nije mogao da precizira koliko je ta stranka izgubila znajući da je SPS u tim opštinama osvojila vlast na proteklim izborima. Prema podacima SPS, na 97,8 odsto obrađenih biračkih mesta, SPS je osvojio 187 mandata, DSS 177, DOS 163 osvojena mandata, SPO je osvojio 27 mandata, NS 12, SRS i SD šest, dok su ostali dobili 73 mandata. Kekić je ocenio da prilikom formiranja lokalne vlasti SPS očekuje saradnju sa grupama građana, ali nije isključio ni mogućnost formiranja koalicije sa SPO.

- Izbori nisu održani u demokratskoj atmosferi, a prekršena je izborna ćutnja jer su u pojedinim medijima dan pre izbora gostovali Koštunica, Đinđić i Đelić. SPS nije imala kandidate za 100 odborničkih mandata zbog različitih pritisaka koji su vršeni na SPS - rekao je Kekić.

Srpski pokret obnove saopštio je da je ova stranka na lokalnim izborima osvojila 12 odsto glasova i 33 odbornička mesta. SPO je mišljenja da je ovim rezultatom 'potvrđen stalni uspon ove stranke i njen povratak na političku scenu Srbije'. Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić je ocenio da 'narod više nije mnogo zainteresovan za izlazak na izbore' i da se 'više i ne zna ko su pobednici, a ko pobeđeni, jer je DOS u svoje redove primio puno ljudi iz bivšeg režima'. Na pitanje koje su stranke primile funkcionere socijalista i JUL , Ilić je rekao da ih je 'jako puno primila ND, da je veliki deo je u DA, kao i u PDS'.

Srpska radikalna stranka je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima na lokalnim izborima, jer je 'u gotovo svim opštinama, tamo gde su postojali njeni kandidati, dobila veći procenat glasova nego na septembarskim izborima'. 'Izbori su pokazali očigledan dalji rast popularnosti SRS i pad poverenja građana u stranke DOS, a očekujemo da će se takav trend ubuduće nastaviti', navodi se u saopštenju SRS. Ekipa 'Blica'

Izborna matematika

Na proteklim lokalnim izborima bilo je upisano 234.626 birača, od čega je na birališta izašlo 118.542 ili 50,52 odsto. Za SPS glasalo je 26.282 ili ili 22, 17 odsto, za DSS 23.590 ili 19, 90 odsto, za DOS 22.997 ili 19, 40 odsto, za SPO 13,987 ili 11, 80 odsto, SRS 6.792 ili 5, 73 odsto i za ostale 24.894 ili 21 odsto. Analitičari o rezultatima lokalnih izbora

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.