Izvor: B92, 28.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi spremni za izbore

Beograd -- Nema formalnih razgovora između Demokratske stranke i G17 plus o datumu novih izbora, ali obe stranke su za njih spremne.

Ovo za B92 tvrde funkcioneri tih stranaka Đorđe Todorović i Čedomir Antić. Za to vreme, stranka premijera Koštunice ostaje pri stavu da je saradnja moguća ali tek pošto DS omogući donošenje novog Ustava Srbije. I pored informacija poslednjih dana o datumu pregovora čelnih ljudi G17 plus i Demokratske stranke o vraćanju demokrata u parlament >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i raspisivanju izbora, DSS tvrdi da za sve to "prvi put čuje".

Portparol demokrata Đorđe Todorović odbacuje kao spekulacije tvrdnje da Tadića i Koštunicu miri Ružica Đinđić. On, takođe, nije mogao da potvrdi pisanje štampe koja pregovore najavljuje za 10. maj, ali kaže da se DS zalaže za objedinjavanje demokratskih snaga u Srbiji: "Kad kažem 'demokratske snage', naravno da mislim i na DSS. Možda neko tamo nije informisan, ali ne bih rekao da oni prvi put čuju i da ne znaju. Ne kažem ni da se vode razgovori. Razgovori tek treba da počnu, što pre, treba da se dogovorimo što pre, uključujući i DSS."

Funkcioner G17 plus Čedomir Antić deli uverenje kolege iz DS-a o potrebi ujedinjavanja demokratskih snaga, ali ima i objašnjenje za neobaveštenost jednog od koalicionih partnera: "Možda niste pitali prave ljude. Razgovarajte s premijerom Koštunicom. Mi smo spremni da prvi pružimo ruku, ali ne želimo da učestvujemo u bilo čijoj kampanji koja je izrazito stranačka i partijska. U ovom slučaju, interesi naše države i društva iznad su stranačkih interesa".

Spremnost koju Antić izražava, deli i Miloš Aligrudić, ali uz uslove koji su i do sada predstavljali prepreku u postizanju dogovora o saradnji. DSS, kako je Aligrudić za B92 kategorično ponovio, ostaje pri stavu da su razgovori o izborima pre decembra 2007. mogući, ali tek pošto DS počne da učestvuje u izradi i donošenju novog ustava. Upravo način njegovog donošenja i dalje ostaje prepreka da se pregovori, o kojima se toliko dugo spekuliše, dovedu do kraja i daju rezultat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.