Svi različiti – svi ravnopravni

Izvor: Politika, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi različiti – svi ravnopravni

Na platou ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu juče je, kao i u još 42 zemlje, održana promocija kampanje Saveta Evrope "Svi različiti – svi ravnopravni".

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis, koji je prisustvovao ovom događaju, ocenio je da bi moto ove kampanje mogao da bude i nacionalni moto Srbije. "Čestitam Srbiji što je uspela da organizuje ovu kampanju, jer smo svesni činjenice da u vašoj zemlji živi veliki broj ljudi sa različitim poreklom, posebno u Beogradu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naglasio je Dejvis.

Srbija je svet, poručio je predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić, ocenivši da smo na pravom putu da postanemo prava i punopravna članica Evropske unije.

Ambasador Srbije u Savetu Evrope Slađana Prica rekla je da je najveće bogatstvo zemlje njena različitost i da građani Srbije zaslužuju da budu promoteri ove kampanje, ne samo ovde, već u čitavoj Evropi.

"Molim Evropu da im pruži šansu da to pokažu jer su naši mladi otvoreni i žele da upoznaju druge mlade ljude, kako bi se međusobno poštovali, razmenili mišljenje i kako bi se osetili jednaki građani Evrope", kazala je ona.

Ravnopravnost i tolerancija moraju da budu osnova budućnosti građanina, jer je samo građanin osnova demokratije, poručila je Prica.

Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković kazala je da je naše društvo uputilo jasnu poruku da mladi više neće biti prepušteni samima sebi. "Cilj nam je zajednički – društvo u kome svaki pojedinac, svaka nacija i svaka kultura jača, zato što poštujemo jedni drugi i uvažavamo razlike i zato što treba da živimo zajedno, a ne jedni pored drugog", kazala je ona.

Prema njenim rečima, želimo društvo u kome će svi mladi imati jednake šanse da ostvare svoje različite potencijale, u kome će svi biti različiti, a ravnopravni.

Markovićeva je podsetila da je Vlada Srbije na nedavnoj sednici ovlastila to ministarstvo da započne rad na izradi nacionalne strategije za mlade.

Tanjug

[objavljeno: 24.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.