Svetski mediji o poseti francuskog predsednika: Da li je Makron prosrpski nastrojen?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski mediji o poseti francuskog predsednika: Da li je Makron prosrpski nastrojen?

Odluka francuskog predsednika Emanuela Makrona da poseti samo Srbiju, a ne i susedne zemlje, najviše je pogodila Albance, iako se oni suzdržavaju da to javno kažu, ocenjuje danas francuski dnevni list "Lopinion".

"Sa tačke gledišta susednih zemalja, problem nije u tome što je Makron posetio Srbiju, već što je jedino Srbiju posetio. To je nešto slično kao kada bi neki francuski državnik išao u Izrael, a da pritom ne poseti Palestince", kaže diplomatski izvor francuskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lista.

Pariski dnevnik navodi da je odluka Makrona da poseti jedino Srbiju pokrenula pitanja o tome da li je Francuska izneverila Albance, bilo da su oni na Kosovu, u Albaniji ili Severnoj Makedoniji.

List dodaje da se pominje i izvesna prosrpska naklonjenost Francuske, iako se čini da se zvanični Pariz u izrazitoj meri povukao iz bitnih regionalnih pitanja.

"Tačno je da je na Elizeu, kada je reč o odnosima Francuske i Srbije, da ispravi veliku protokolarnu glupost učinjenu tokom ceremonija 11. novembra 2018", dodaje "Lopinion", pozivajući se na diplomatske izvore.

Tada je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom zvanične ceremonije proslave kraja Prvog svetskog rata u Parizu po protokolu dodeljeno da sedi u pozadini, a ne u prvom redu zajedno sa ostalim predsednicima, među kojima je bio i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Mediji u Severnoj Makedoniji o poseti Makrona Srbiji

Makedonski mediji pišu da će francuski predsednik boraviti u dvodnevnoj oficijelnoj poseti Srbiji, nakon odlaganja u decembru prošle godine zbog protesta "žutih prsluka".

Kako navodi portal A1on iz Severne Makedonije, predsednik Srbije već ima velika očekivanja pre svega kada je reč o oblasti ekonomije i vojne saradnje.

Ono što se očekuje od posete Makrona, ne samo u Srbiji, već i u regionu i Severnoj Makedoniji, je, kako navode ovi mediji, dilema da li će Makron u Beogradu ponoviti svoj stav da proširenje Evropske unije može da usledi nakon reforme Evropske unije, kao i da li će srpski predsednik "uspeti da smekša Makrona da da pozitivne odgovore o pitanjima evropske perspektive Srbije i regiona".

Portal A1on u svom tekstu naglašava da, bez obzira na ishod posete francuskog predsednika Srbiji, za srpskog predsednika Aleksandra Vučića to je potvrda njegovog velikog ugleda u svetu.

Takođe, mediji u Severnoj Makedoniji ističu da će o bezbednosti Makrona u Beogradu brinuti 4 000 policajaca, specijalaca i snajperista, kao i da je u Beogradu prisutno 100 francuskih specijalaca iz Legije stranaca.

Američki Hafington o Makronu u Srbiji,spomeniku i nesporazumima

Američki Hafington post, u izdanju za Francusku, bavi se danas posetom Makronu Beogradu iz neobičnog ugla, komentarišući najavu da će Makron navodno svečano otkriti spomenik posvećen Francuskoj, umesto što će, kako primećuje taj portal, "inaugurisati" samo rekonstruisan spomenik iz 1930. godine.

Ni jedno, ni drugom, međutim, ne figurira na agendi predsednika Francuske, u kojoj se najavljuje da će on položiti venac na taj spomenik, inače rekonstruisan, i obratiti se građanima zajedno sa svojim domaćinom, srpskim predsednikom Vučićem.

Neobičan ugao izveštavanja o poseti Makrona Beogradu Hafington post nastavlja podsećanjem da je spomenik rekonstruisan zato što je bio prekriven crnom farbom posle protokolarnog ispada Francuske u novembru u Parizu, tokom obeležavanja 100. godišnjice od pobede u Velikom ratu.

"Zašto svečano otkrivanje spomenika starog 89 godina? Zapravo, predsednik će inagurisati restauriranu verziju spomenika, zato što je ugravirani natpis 'Volimo Francusku kao što je ona volela nas' u decembru prekriven crnom farbom, mesec dana posle diplomatskog gafa u Parizu", piše taj list.

"Hafington post" navodi da nema opipljive veze između diplomatskog gafa u Parizu i "skrnavljenja" spomenika na Kalemegdanu, ali i da to nije prvi put da je upravo ovaj spomenik bio na udaru zbog zategnutih odnosa dve zemlje.

List podseća da je isti spomenik tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. bio prekriven crnim plaštom, kada je, tokom napada NATO, u Srbiji gađan značajan broj civilnih zgrada i civila, kao i zgrada RTS.

Francuski "Figaro" prethodno je pisao da je jedan od razloga Makronove posete i prevazilaženje neprijatnosti nastale zbog greške francuskog protokola tokom ceremonije obeležavanja godišnjice završetka Prvog svetskog rata, 11. novembra u Parizu, kada srpski predsednik nije imao mesto u prvom redu zvaničnih tribina, među zemljama pobednicama u Prvom svetskom ratu, za razliku od kosovskog predsednika Hašima Tačcija, koji je sedeo u prvom redu, što je, kako navodi list, ogorčilo Srbiju.

Kako podseća "Hafington post" u izdanju za Francusku, i bivši francuski predsednik Žak Širak je tokom posete Srbiji posle bombardovanja 2001. takođe, obišao spomenik francusko-srpskog prijateljstva na Kalemegdanu.

Bugarski mediji o poseti Makrona Beogradu

Bugarska nacionalna televizija (BNT) i agencija NewsBG pišu da je Makron u dvodnevnoj poseti Srbiji, prvoj nakon posete francuskog predsednika Žaka Širaka, koji je u Srbiji boravio 2001. godine, pre 18 godina.

Kako navode bugarski mediji, Vučić će razgovarati sa Makronom o ekonomskoj i političkoj saradnji, putu balkanskih zemalja ka EU i situaciji u vezi sa Kosovom.

Ovi mediji ističu da je predsednik Srbije naglasio da će tokom posete francuskog predsednika biti potpisano 20 sporazuma.

"Francuski predsednik dolazi u Srbiju u dvodnevnu posetu, neće posetiti druge zemlje u regionu, i to je velika čast za Srbiju", citira Vučićeve reči bugarska novinska agencija NewsBG.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lopinion: Da li je Makron prosrpski nastrojen?

Izvor: B92, 15.Jul.2019

Odluka francuskog predsednika Emanuela Makrona da poseti samo Srbiju, a ne i susedne zemlje, najviše je pogodila Albance, ocenjuje francuski dnevni "Lopinion"...Albanci se suzdržavaju da to javno kažu, navodi "Lopinion".."Sa tačke gledišta susednih zemalja, problem nije u tome što je Makron posetio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.