Svetski dan slobode medija

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 03.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan slobode medija

(FoNet, arhiv)

Beograd -- Na Svetski dan slobode medija, novinarska udruženja u Srbiji podsećaju na nerešena ubistva novinara i pritiske na medije.

Na Dan slobode medija, poražavajući su podaci da je nezavisnost medijskog izvešavanja "srozana" svuda u svetu, rekla je za B92 predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nadežda Gaće. U Srbiji je, kako je navela, najveći problem to što i nakon toliko godina nije poznato ko je ubio novinare Slavka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ćuruviju, Dadu Vujasinović i Milana Pantića.

Ona je upozorila da i danas postoje snažni pritisci na medije.

"U prošloj godini je porastao broj pritisaka, kako lokalnih moćnika - nebitno da li se radi o novobogatašima ili predstavnicima opština - koji pokazuju visok stepen bahatosti prema kolegama novinarima koji rade u redakcijama, nebitno da li su to male lokalne novine ili su to dopisnici velikih medija", upozorava Gaće.

"Ako im se ne sviđa ono što se napiše, onda im prete , oduzimaju akreditacije . Mi smo o tome obaveštavali i javnost i pisali lokalnim moćnicima", navodi ona.

O prtiscima lokalnih moćnika na novinare u Topličkom kraju možete čitati u jučerašnjem prilogu dopisnice B92 iz Kuršumlije.

Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije održali su Pionirskom parku, povodom Svetskog dana slobode medija, osmu akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" sa koje su zatražili uspostavljanje istinskog dijaloga poslodavaca i zaposlenih u medijima radi zaključenja Kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike.

Predsednik UNS-a Nino Brajović je izjavio, u obraćanju okupljenima, da se "nismo izborili za slobodu medija, zato što su od nas još uvek jači oni kojima je naša nesloboda potrebna".

"Novinari i naše medijske kolege u Srbiji su između dva svetska dana slobode medija bili izloženi najvećem broju napada i pretnji od oktobarskih promena 2000”, podsetio je Brajović.

"Zato smo s pravom tražili da se izmenama krivičnog zakonika obezbedi bolja krivičnopravna zaštita novinara i zadovoljni smo što nas je Ministarstvo pravde u predloga za izmene krivičnog zakonika svrstalo kao i sudije, tužioce, advokate i policajce u profesije od javnog značaja”

Povodom Svetskog dana Medija oglasilo se i Ministarstvo kulture, koje je apelovalo na nadležne organe da pomognu u rešavanju pomenutih ubistava novinara u Srbiji.

U izveštaju Fridom Hausa o slobodi medija u svetu u 2008. godini, Srbija je zauzela 83. mesto i nalazi se u kategoriji zemalja sa delimično slobodnim medijima. Više o tome možete čitati više u jučerašnjoj vesti.

Svetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. godine u Vindhoku, na konferenciji Ujedinjenih nacija povodom usvajanja Deklaracije o slobodi medija u Africi.

Deklaracijom je cenzura proglašena grubim kršenjem ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbede poštovanje ustavnih garancija za slobodu medija.

Bradić: Rešiti pitanja iz prošlosti

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je za B92 da je potrebno rešiti pitanja iz prošlosti, među kojima je posebno istakao nerešene napade na novinare. Bradić dodaje da poseban problem za medije predstavlja globalna ekonomska kriza i najavljuje pomoć države u prevazilaženju teškoća.

B92: Danas je Dan slobode medija. Kako vi vidite današnji dan, šta on znači za vas?

Bradić: Značaj medija u ovom danu kada obeležavamo žrtve koje su stradale za slobodu medija je izuzetno veliki upravo u Srbiji jer govorimo o ugroženosti medija, o ugroženosti slobode, a istovremeno govorimo koliko mediji utiču na formiranje i na razvoj društveni u ovom trenutku u Srbiji. Kada to govorimo, mi podrazumevamo naravno da postoje određeni slučajevi medijske slobode koji su ostali nerazrešeni u prethodnom periodu. Kada to govorimo mislimo i na ubistva, kada to govorimo mislimo i na situaciju u kojoj su mediji ugroženi upravo u domenu vlasništva i uticaja koji se preko toga obavlja.

B92: U godišnjem izveštaju Fridom hausa Srbija je svrstana među zemlje sa nedovoljno slobodnim medijima. Zašto je to tako?

Bradić: Pa, ja mislim da je to upravo zbog toga što su nasleđa prethodnog perioda na neki način ostala deo nekog našeg sadašnjeg trenutka. Istovremno, mi naravno možemo da govorimo o nekim stvarima koje su izuzetno važne za opstanak medija u narednom periodu. Kada to kažem, Ministarstvo kulture je zajedno sa predstavnicima medijske industrije i udruženja novinara, pokrenulo određeni paket mera koji će biti definisan u narednom periodu, koji treba da omogući medijima da izdrže nešto što je izazov finansijske krize koja je zahvatila i ovu oblast u domenu i elektronskih i štampanih medija. Ali u svakom slučaju , ta vrsta pomoći i podrške ne bi trebalo da ugrozi pravo na informisanje, odnosno slobodu medija, novinara, da se bave svojim poslom.

B92: Kako vi vidite to što još uvek nisu rešeni brojni napadi na novinare, od ubistva Slavka Ćuruvije do pokušaja ubistva Slavka Ćuruvije?

Bradić: Te žrtve koje su vaše kolege u nekom procesu dali za slobodu javnog informisanja, jesu nešto što opterećuje društveni razvoj. Ja sam siguran da te situacije treba procesuirati. Kad vi imate slučaj koji je prećutan ili koji nije rešen to na neki način može da izazove i druge slučajeve. Kad vi imate permanentno ponavljanje govora mržnje, ona može u jednom trenutku da izazove i neku drugu vrstu reakcije , da ugrozi život onoga koji je bio taj koji je pokrenuo upravo pitanja slobode i neke vizije novog razvoja društva.

Šabić: Ne možemo biti zadovoljni

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Ssabić ocenio je da u Srbiji postoji veliki raskorak između onog što vlast proklamuje o svom odnosu prema medijima i onog što radi i naglasio da od promene te činjenice zavisi tok demokratske tranzicije društva.

Šabić je uz čestitku u pismima predsednicima udruženja novinara naveo da ne možemo biti zadovoljni učinjenim na stvaranju neophodnih uslova za novinare i medije da ostvaruju svoju funkciju.

"U ostvarivanju prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, novinari i mediji se neretko suočavaju sa problemima koji su gotovo apsurdni. Žalbe kojima se sve češće obraćaju povereniku, pokazuju da im se uskraćuju čak i one informacije koje vlast, po zakonu i kriterijumu demokratskog društva duguje najširoj javnosti i bez ikakvog posebnog zahteva", naveo je poverenik u pismu.

Prema njegovim rečima, informacije novinarima uskraćuju se bez obrazloženja ili sa problematičnim legitimitetom. Šabić je naveo i da je proces povlačenja vlasti iz svojinske strukture medija bitno usporen, gotovo zaustavljen i to naročito u elektronskim medijima.

Ban Ki Mun: Neophodna zaštita novinara

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ukazao je na važnu ulogu medija u rešavanju globalnih problema i promovisanju dijaloga, ali i upozorio na neophodnost snažnije zaštite novinara u obavljanju njihovog posla.

Generalni sekretar je citirao podatke Komiteta za zaštitu novinara, prema kojima je samo od početka godine ubijeno 11 novinara na dužnosti.

Mnogi novinari su u zatvoru, podsetio je Ban i naveo podatak da se od 1. decembra 2008. 125 novinara nalazi u zatvorima, od kojih su neki već decenijama zatvorenici.

Obeležavanje širom sveta

Mediji širom sveta obeležavaju Svetski dan slobode štampe, koji je prilika za podsećanje na novinare stradale na zadatku i važnu ulogu slobodnih i nepristrasnih medija u društvu.

Pojedine nevladine organizacije su ocenile da su mediji dočekali Svetski dan slobode štampe u tmurnom okruženju.

Svetska asocijacija novina podsetila je na tragičan bilans stradanja novinara širom sveta u 2008, navodeći da je 70 ubijeno, 673 je uhapšeno, a 125 novinara zadržano u zatvoru.

Izvršna direktorka američke nevladine organizacije Fridom haus Dženifer Vindzor je ocenila da se novinarska profesija danas bori da preživi, ne samo zbog pritisaka vlasti i moćnika, već i zbog ekonomske krize.

"Štampa je prva linija odbrane demokratije. Njena ranjivost ima ogromne posledice na demokratiju ako novinari nisu u stanju da obavljaju tradicionalnu nadzornu ulogu u društvu", navela je Vindzorova u izjavi objavljenoj na sajtu ove organizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.