Izvor: B92, 03.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan slobode medija

Beograd, Njujork -- Svetski dan slobode medija u Srbiji obeležen akcijom Pet minuta gromoglasne tišine, novinari od 11.55 do 12 prekinuli aktivnosti.

Neke medijske kuće u tom periodu prekinule su redovno emitovanje programa kako bi ukazale na probleme s kojima se sreću. Istraga o napadu na novinara Dejana Anastasijevića već 19 dana ne daje rezultate. Istraga nije urodila plodom ni u slučaju pretnji Dinku Gruhonjiću, a nadležne institucije nisu reagovale kada je sa talasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Radio Fokusa prećeno likvidacijom novinaru lista Vreme Milošu Vasiću.

Prošlu godinu, Reporteri bez granica proglasili su za jednu od najopasnijih za novinare. U svetu je prošle godine ubijeno 110 novinara i snimatelja.

A samo u prvih nekoliko meseci ove godine ubijeno je 43 novinara, saopštila je Svetska asocijacija štampe, povodom Svetskog dana slobode medija. Najviše novinara ubijeno je u Iraku. Srbija nije u ratu, ali ovde i dalje novinare napadaju i ubijaju.

Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija, Milan Pantić - tri najmisterioznije smrti novinara u Srbiji i dalje su nerasvetljene. I dalje se ne zna ni ko preti smrću novinarima Dinku Gruhonjiću, i Milošu Vasiću.

Samo prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u 2006. bilo je 50 prijavljenih napada. Vreme napada i pritisaka na novinare očigledno nije prošlo sa odlaskom režima Slobodana Miloševića.

"Srbija će uskoro doživeti da njeno dozivanje demokratije neće imati ko da saopšti, a onda će i dozivanje utihnuti", upozorili su u zajedničkom proglasu Nezavisno udruženje novinara Srbije i sindikat medija Nezavisnost.

"Sloboda štampe se, kao ni druge slobode, ne poklanja. Ona nije odraz potrebe, već slika stanja. Kada država odlučuje o potrebama, tu se nikada neće naći slobode", ocenjuje se u proglasu.

U svetu je prošle godine ubijeno 110 novinara i medijskih radnika, a tokom nekoliko prvih meseci ove godine njih 34, saopštila je Svetska asocijacije štampe povodom Svetskog dana slobode medija.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, 2006. je, zbog svog rada, na kaznu zatvora osuđeno 134 novinara.

Debata o medijima u Srbiji vodi se i na Blogu B92, a to je izazvalo dodatne polemike, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Protest zbog Pantića

Novinari lokalnih medija u Jagodini i dopisnici agencija, dnevnih novina i elektronskih medija iz Pomoravskog okruga okupili su se u vreme protesta u centru grada na skupu na kome su pročitana saopštenja novinarskih udruženja i zatraženo razrešenje svih ubistava i napada na novinare.

Pomoravski novinari podsetili su policiju i nadležne državne organe da se za mesec dana navršava šest godina od ubistva novinara "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, čije ubice i nalogodavci još nisu otkriveni.

"Porodica Milana Pantića i mi novinari, njegove kolege, gubimo strpljenje slušajući otrcane fraze da je to prioritetan slučaj i da ima pomaka u istrazi. Hoćemo imena ljudi koji su zločin počinili i da zbog toga budu kažnjeni", poručili su pomoravski novinari.

Kragujevački fotorepoter, dobitnik velikog broja priznanja, Zoran Petrović ocenio je da je položaj novinara i zaposlenih u medijima sve teži kao i da su loši uslovi u kojima rade.

Petrović je kazao je na prijemu u Skupštini grada Kragujevca da mnogi zaposleni u medijima namaju regulisan radni staž i socijalno osiguranje.

On se založio za organizovanje udruženja novinara u unutrašnjosti Srbije koji će štititi novinarsku profesiju.

Gora situacija nego ranije

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće kaže da je ove godine situacija gora nego prethodnih godina.

"Poslednja tri-četiri meseca ponovo imamo žestoke pretnje, pritiske, pozivanje na ubistvo, to samo govori da je politička klima u Srbiji ponovo ne samo nesigurna za novinare, nego nesigurna za građane, a to je uvek pitanje vlasti i države", kaže ona.

"Imamo ne samo pretnje, pritiske i zastrašivanja novinara u unutrašnjosti, nego i dva poziva na ubistvo, pre svega pretnja Gruhonjiću na fašističkom sajtu i poziv da on i njegova porodica budu likvidirani. Još grozniji je napad na Anastasijevića, kom je bačena kašikara na stan", kaže ona.

Pokušaj ubistva novinara Vremena Dejana Anastasijevića policija je u početku tetirala kao ugrožavanje javne bezbednosti, poslavši na uviđaj odeljenje za požare i paljevine. Glavni i odgovorni urednik Blica, Veselin Simonović, smatra da to govori da se napadi ne shvataju ozbiljno. "Nažalost, taj slučaj, kako ga je tretirala policija u samom startu, pokazuje koliko su oni sposobni da zaštite novinare", kaže on.

"Kasnije je tužilaštvo to nešto ispravilo i krenulo u istragu u pravom pravcu, ali način na koji je početa istraga pokazuje da oni zapravo ne shvataju koliko je važno zaštiti novinare", kaže on.

U Srbiji stradaju novinari koji istražuju određene teme. "To nisu opasne teme, to su istinite teme i prosto kolege novinari koji se time bave, bave se istinom. Istina ne može da bude opasna, opasno je ono kada neko hoće da vam zabrani da se bavite istinitim temama", kaže Nadežda Gaće.

Nadežda Gaće dodaje da će u Beogradu NUNS, povodom Dana slobode medija, dodeliti nagradu za istraživačko novinarstvo.

Slobodu javne reči moguće je ugroziti i na druge načine, kaže Mirjana Milošević iz Medija centra.

"Ako se bavite problematičnim temama, vama može biti ne samo prećeno i ne samo da će vas napasti, što je nažalost najnoviji slučaj, nego ako objavite neku temu koja je nepoželjna za određene finansijske krugove, mogu da vam se oglašivači povuku,što je na današnjem tržištu gde svi mediji treba da zarade i opstanu jedna vrlo problematična stvar", objašnjava ona.

"S druge strane, ako ste novinar u redakciji koja ima vlasnika sa određenim političkim preferencijama ili koji ima određene finansijske interese, takođe se dešava da oni na određeni način utiču na izbor tema i na tretman pojedinih tema", navodi ona.

Beogradski Medija centar saopštio je da danas ne proslavlja Svetski dan slobode medija, već da protestuje jer su u Srbiji sve češće ugroženi životi novinara.

"Poštujući slobodu i novinarsku profesiju, braneći pre svega pravo na život kao preduslov slobode izražavanja, a svesni da su u Srbiji sve češće ugroženi životi novinara, Medija centar ne proslavlja 3. maj, Dan slobode medija, već protestuje na ovaj dan", piše u saopštenju.

UNS: Nisu pronađene ubice i napadači

Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović izjavio je da je u poslednjih godinu dana u Srbiji bilo 25 ozbiljnih napada i pretnji novinarima koji su ostali nekažnjeni.

Brajović je, povodom Svetskog dana slobode medija, podsetio da nisu pronađeni nalogodavci i ubice vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruvije, novinara "Večernjih novosti" Milana Pantića i da nije rasvetljena smrt novinarke Dade Vujasinović.

"Ubice su na slobodi, pa nije čudo što ti isti, ili neki drugi zločinci, danas pokušavaju da likvidiraju novinara 'Vremena' Dejana Anastasijevića zato što istražuje i hrabro piše o organizovanom kriminalu i ratnim zločinima", istakao je on ispred spomenika "Čitaocu" gde je UNS održao akciju "Pet minuta gromoglasne tišine".

A Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenilo je da mediji u Srbiji su još uvek daleko od bilo kakve slobode i nezavisnosti.

Nedeljama i mesecima uoči današnjeg dana novinari u Vojvodini i Srbiji ponovo su bili na meti raznoraznih ekstremističkih i sila prošlosti, navodi se u saopštenju tog udruženja i dodaje da se sada ponovo postavlja pitanje da li je u Srbiji moguće da se novinarski posao obavlja profesionalno bez žestokih posledica.

"Čini se da skoro u svim segmentima i na svim nivoima našeg društva postoje ogromni otpori profesionalizaciji i modernizaciji medijske scene, odnosno uzdizanju novinarstva do onog mesta koje ono ima u savremenim demokratskim državama", ocenjuje NDNV.

Dodaje se da političke i druge elite u Srbiji, koje se bar deklarativno zalažu za evropske integracije, moraju da shvate da je demokratizacija društva i normalizacija društvene klime uslovljena slobodom medija.

Tadić: Omogućiti slobodan, kritički rad

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da najnoviji napadi i pretnje novinarima predstavljaju opomenu da Srbija mora što pre instituciono da omogući slobodan, odgovoran i kritički rad medija.

On je povodom Svetskog dana slobode medija naglasio da sve nadležne državne institucije, strukovne organizacije i pojedinci moraju zajednički i organizovano da rade na tome da se poboljša položaj medija i novinara u Srbiji.

"Nedopustivo je da ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Panića još nisu rešena i da su njihove ubice slobodne", navodi Tadić u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić čestitao je novinarima u Srbiji Dan slobode medija.

U čestitki Udruženju novinara Srbije, Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, Šabić je naveo "spremnost i obavezu" da pomogne novinarima u njihovom radu.

"Zabrinjavaju slučajevi u kojima novinari nisu dobili za javnost bitne informacije a da za to niko nije snosio odgovornost. Vlast bi morala da čini dostupnim što više podataka javnim predstavljanjem na Internetu", navodi Šabić.

Ban: Posao UN da brane slobodu medija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban kaže da je zadatak UN da štite slobodu medija i izražavanja, kako to nalaže Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

"Prošle godine je više od 150 novinara izgubilo život na dužnosti. Neki predstavnici medija su povređeni, uhapšeni, zlostavljeni ili oteti. To se dešava u konfliktnim područjima, ali i u potrazi za pričama o korupciji, siromaštvu i zloupotrebi položaja", navodi se u saopštenju generalnog sekretara.

Ban je ukazao da su novinari sve češće suočeni s pokušajima da budu "ograničeni, odbačeni ili sprečeni" u prenošenju informacija.

"U svetlu takvih pretnji, posao UN je da budu nepokolebljivi branilac slobode medija. Slobodni, bezbedni i nezavisni mediji predstavljaju suštinu demokratije i slobode", navodi se u Banovoj poruci.

Urstad za bezbednije uslove za rad

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad izjavio je da profesionalni medijski radnici u Srbiji treba da imaju bezbednije uslove za rad i pozvao na zaštitu osnovnog ljudskog prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

"Sloboda izražavanja i sloboda medija imaju suštinski značaj za svako društvo. Međutim, ako su novinari izloženi napadima i pretnjama, te slobode mogu biti uskraćene", rekao je Urstad.

Šef Misije OEBS-a je rekao da bi nerazjašnjeni slučajevi smrti novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i nedavni slučajevi maltretiranja i zastrašivanja novinara mogli da "dovedu novinare do autocenzure, iz straha da država nije u stanju da ih zaštiti".

"U demokratiji mediji imaju zadatak da obaveštavaju građane o pitanjima i događajima koji su važni za javnost. Njihova uloga zaštitnika demokratije uključuje obelodanjivanje bilo kakvih malverzacija i zloupotrebe javnog interesa. Garantovanje sigurnosti za sve profesionalne medijske radnike je od presudne važnosti", dodao je Urstad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.