Svetski dan igre - 29. april

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2016, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan igre - 29. april

Primabalerina, pedagog, koreograf, baletski kritičar i dobitnica Posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije Ivanka Lukateli uputila je poruku povodom Svetskog dana igre - 29. aprila u kojoj ističe da je igra čarolija koja izaziva osećaj slobode, ali i umetnost života.

Lukateli u svojoj poruci kaže da igrači slave igru i odaju joj počast, u nju veruju kao u jedinu religiju.

"Za druge, kojima igra nije profesija, ona čeka da joj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se otvore vrata. A tada se dešava čarolija, sve postaje onako kako treba da bude, bez ikakvog napora i uz čistu radost. Ko jednom otkrije igru, zauvek ostaje njen poštovalac jer shvata - ona je tu od prvog našeg udisaja, do poslednjeg pozdrava. Ritam su mamini otkucaji srca, prva muzika koju zavolimo, koračanje ulicom, razgovor sa prijateljima", naglasila je ona.

Ističući da igra izaziva osećaj slobode, Lukateli je pozvala sve da zaplešu.

"Zaplešite danas, ne sutra, napustite onog sebe koji je zaboravio da pleše. Budite radosni i u ekstazi, jer kada plešete, svaki deo tela pleše sa vama. Tada vam se otvaraju sva vrata i ceo život će vam se pretvoriti u ples - biće otvoren i radostan", poručila je primabalerina.

"Kada pronađete svoje korake, savladaćete i jezik istine, jer igra se samo ponekad dešava na sceni, a zapravo je umetnost života i svakoga od nas", naglasila je Lukateli.

Svetski dan igre ustanovio je UNESCO 1981. godine i tim povodom svake godine Udruženje baletskih umetnika Srbije - UBUS šalje poruku eminentnog umetnika iz oblasti umetničke igre sa željom da doprinese afirmaciji domaćeg plesnog stvaralaštva.

Ove godine, kako podseća UBUS, obeležava se 100 godina od rođenja priznatog koreografa svetskih razmera Dimitrija Parlića i održava se 20. izdanje Festivala koreografskih minijatura.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.