Sven Alkalaj uništava diplomatske dokumenta

Izvor: Glas javnosti, 20.Jan.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sven Alkalaj uništava diplomatske dokumenta

SARAJEVO - Kabinet odlazećeg ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja već nekoliko dana nezakonito uništava dokumentaciju ovog ministarstva upozorila je zamenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

Ona je u pismu Predsedništvu BiH, Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbednost Parlamenta i ministru bezbednosti BiH Sadiku Ahmetoviću navela da se ovim radnjama direktno krše odredbe Odluke o kancelarijskom poslovanju ministarstava, službi, institucija i drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tela Saveta ministara BiH, i zakon o zaštiti tajnih podataka, piše "Glas Srpske".

Trišić-Babić je naglasila da ova činjenica stoji pogotovo ako se ima u vidu da je u uništenoj dokumentaciji zasigurno bilo dosta dokumenata i materijala koje su imale oznaku tajnosti, a tiču se oblasti spoljnih poslova i odnose se na druge države, međunarodne ili regionalne organizacije.

"Na kraju, bez obzira na to o kojoj vrsti dokumentacije je reč, iznošenje i uništavanje bez nadzora otvara opravdane sumnje u takav postupak, pa zbog toga očekujem da ćete putem nadležnih službi bezbednosti preduzeti potrebne aktivnosti kako bi se zaustavio ovaj nekontrolisani proces uništavanja službene dokumentacije", navodi se u pismu.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Staša Košarac izrazio je očekivanje da će nadležne bezbednosne agencije u BiH ispitati sve skandale koje je već odlazeći ministar inostranih poslova Sven Alkalaj počinio tokom petogodišnjeg rada na funkciji ministra, istakavši da je nedopustivo da bez saglasnosti danima uništava dokumentaciju u MIP-u.

Košarac očekuje da Alkalajev kabinet bude hitno zapečaćen, a svi oni koji su učestvovali u uništavanju i iznošenju dokumentacije saslušani.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.