Izvor: B92, 03.Dec.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok o uticaju Glavaša

Zagreb -- Novinar Goran Flauder, rekao je na suđenju Branimiru Glavašu za ratni zločin, da je prvooptuženi 1991. bio osoba s najvećom političkom i vojnom moći u Osijeku.

Svedok Flauder je rekao kako se Glavašu početkom 90-ih "ponekad pripisivala odgovornost i za stvari koje su napravili njegovi saradnici, a kako Glavaš to nije demantovao stvarala se slika da je kriv za sve".

Svedok je 1991. godine, u vreme kada su bili izvršeni zločini, bio novinar tadašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slobodnog tjednika, a u svojoj izjavi pred sudom rekao je da su Glavaša, osim kao najuticajnijeg lokalnog vođu, građani Osijeka često doživljavali i kao vezu s tadašnjim državnim vrhom.

"Zbog toga su se mnogi skrivali iza njega i na taj način dolazili do stanova i sličnih pogodnosti", rekao je svedok.

Na pitanje predsednika sudskog veća Željka Horvatovića da li je Glavaš lično komandovao nekom vojnom jedinicom, Flauder je rekao da je jednom prilikom išao u akciju s jedinicom poznatom kao "Branimirova osječka bojna" (BOB) kada je u gradu zapaženo vozilo JNA.

Ispričao je da je tada preko motorole kojom su vojnici međusobno komunicirali čuo Glavašev glas koji vojnicima savetuje da ne pucaju ako ne budu izazvani i da se dobro sakriju.

Drugom prilikom je, kaže, video Glavaša kako u dvorištu Sekretarijata za narodnu odbranu postrojava pripadnike BOB-a i proverava kako su naoružani, ali je tvrdio kako o likvidacijama srpskih civila navedenih u optužnici nema direktnih informacija.

Flauder je spomenuo i Glavašev sukob s kasnije ubijenim komandantom osječke policije, Josipom Reihlom Kirom, rekavši da je tadašnji politički vrh Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) naoružavao svoje članove i da ih je u dogovoru s Kirom upisivao u rezervni sastav policije.

Ali, posle nekoliko incidenata s lokalnim Srbima, koji su već počeli da postavljaju barikade, Kir je oružje s obe strane želeo da stavi pod kontrolu, pri čemu je naišao na otpor HDZ-a, ispričao je Flauder.

Protiv Branimira Glavaša i šestorice kooptuženih vodi se sudski postupak za hapšenja, maltretiranja i likvidacije civila srpske nacionalnosti u Osijeku početkom 90-ih godina.

Glavaš je u to vreme bio na čelu Sekretarijata za narodnu odbranu, a sva šestorica kooptuženih bili su pripadnici Samostalne uskočke satnije (SUS), poznate i pod imenom "Branimirova osječka bojna".

U optužnici Državnog tužilaštva navodi se da su članovi te jedinice po naredbi prvooptuženog Glavaša izvršavali spomenute likvidacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.