Izvor: B92, 01.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Više od 600 kuća oštećeno

Hag -- Na suđenju za zločine tokom operacije Oluja, svedok Kariora Antila izjavio je da su 1995. pripadnici misije UN utvrdili da je više od 600 kuća oštećeno.

Komandant te operacije Ante Gotovina, vojni namesnik Knina Ivan Čermak i zapovednik specijalne policije Mladen Markač optuženi su, pred Tribunalom u Hagu, za progon i druge zločine nad srpskim stanovništvom Kninske krajine u avgustu i septembru 1995. godine.

Svedok Antila, koji je tada bio vojni posmatrač >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UN, precizirao je da je sa svojim kolegama, sredinom avgusta te godine, utvrdio da je 69 kuća u Kninu bilo "potpuno oštećeno", a da je 591 kuća bila "delimično oštećena".

Prema svedokovim rečima, misija UN procenila je da je oko 40 odsto tih oštećenja na kućama bilo posledica hrvatskog granatiranja grada 4. i 5. avgusta 1995. godine.

Oštećenih kuća bilo je po svim delovima Knina, iako ne u istom broju, precizirao je on.

Antila je izjavio da je jedini cilj u gradu koji bi se mogao nazvati vojnim bila takozvana severna kasarna, ali da su, prema tragovima koje su pripadnici UN pronašli i analizirali, granate padale i na stambene četvrti koje nisu bile u blizini kasarne.

Krateri od granata pronađeni su i u kninskim fabrikama, koje je misija UN preliminarno smatrala mogućim vojnim ciljevima, ali to kasnije nije bilo potvrđeno, napomenuo je svedok.

Svedoka Antilu u nastavku procesa unakrsno će ispitivati odbrana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.