Izvor: B92, 16.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Maltretiranja i ubijanja

Beograd -- Svedok na suđenju za zločin u selu Lovas u Hrvatskoj rekao je da su lokalna vlast i dobrovoljci 1991. saslušavali, maltretirali i ubijali hrvatsko stanovništvo.

Filić je, svedočeći pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, rekao da nije video ubistva, ali da je čuo za stradanje njegovih komšija, kao i da je sam bio žrtva maltretiranja i prebijanja.

On je rekao da je nakon napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine prvooptuženi Ljuban >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Devetak bio vlast u selu i da se meštanima obratio u omladinskom domu rečima: Ja sam za vas sve u selu. Ko šta hoće neka se meni obrati. Bez mog znanja ne sme ništa da se radi.

Svedok je rekao da ga je saslušavao drugooptuženi Milan Devčić i da mu je psovao ustašku majku, a da ga je jedna osoba koju nije poznavao udarala kundakom puške.

On je rekao da je svakog dana odlazio na prinudni rad i da se ta obaveza odnosila samo na Hrvate koji su, kako je naveo, morali da nose bele trake oko ruku.

Filić je naveo da je od ranije poznavao Devetaka, Devčića i trećeoptuženog Milana Radojčića koji su bili Lovaščani, dodajući da je u selu bilo i pripadnika JNA, ali i dobrovoljaca - Beli orlovi, Dušan Silni i "arkanovci" koji su pljačkali napuštene kuće i iznosili nameštaj.

"Oni su se osilili i preuzeli vlast. Tukli su i ubijali ljude", posvedočio je on.

Svedok je kazao da je čuo za nekog Petronija (optuženi Petronije Stevanović) a da je četvrtooptuženi Željko Krnjajić važio za "opasnog čoveka" za koga je čuo da je "smaknuo" mnogo ljudi.

Filić je naveo da je izbegao odlazak na minsko polje 18. oktobra 1991. godine, gde su po optužnici stradala 22 civila, dok je 12 teže i lakše povređeno.

"Nisam video ali sam čuo šta se dogodilo na minskom polju. Boško Božanac je na pola puta pao pošto se zbog povreda nije mogao kretati pa su ga ubili. Naterali su ih da se uhvate za ruke i nogama razgrću detelinu. (Ivan) Kraljević se bacio na minu, počela je eksplozija a zatim pucnjava", posvedočio je on.

Za ubistvo hrvatskih civila u Lovasu optuženo je 14 osoba od kojih su četvorica bili pripadnici Teritorijalne odbrane, četvorica pripadnici JNA, a šestorica iz redova jedinice "Dušan Silni".

Prema navodima optužnice, oni su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Optuženi se terete da su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, a u istom periodu u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.