Izvor: B92, 04.Sep.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Izveštaj po naređenju

Hag -- Na suđenju trojici hrvatskih generala u Hagu svedočio pripadnik MUP-a Hrvatske Josip Čelić.

Na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim tribunalom Čelić je svedočio da krajem avgusta 1995. godine u selu Grubori kod Gračaca, gde su ubijeni srpski civili, nije bilo sukoba iako je, po naređenju pretpostavljenog, tada to morao da napiše u izveštaju.

Za progon srpskih civila iz tadašnje Kninske krajine i druge zločine tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i posle operacije Oluja, u avgustu i septembru 1995. godine, optuženi su zapovednik ofanzive general Gotovina, vojni guverner Knina Čermak i komandant specijalne policije Markač.

Čelić koji je, kao oficir specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Hrvatske, 25. avgusta 1995. komandovao pretresom terena u okolini Grubora, izjavio je da tog dana njegovi ljudi nisu imali nikakav kontakt ni sukob sa srpskim snagama.

Svedok je rekao da je to uneo u svoj izveštaj sa terena po završetku akcije. Dan kasnije, kako je opisao, pozvan je u štab u Gračac gde mu je pretpostavljeni Željko Sačić, u prisustvu policijskog komandanta Markača, rekao da je "u Gruborima bilo problema".

"Ja sam im odgovorio da se, koliko ja znam, ništa nije desilo... Oni su mi kazali da je bio oružani sukob i da se nešto desilo i zatražili da napišem novi izveštaj... Prešao sam u drugu sobu, gde mi je Sačić izdiktirao izveštaj o incidentu... Nisam ga pitao ništa, bio mi je pretpostavljeni i postupio sam po naređenju... Verovao sam Sačiću i nisam sumnjao u ono što mi je rekao", ispričao je Čelić.

Na pitanje zastupnika optužbe, svedok je, međutim, priznao da nijedan izveštaj koje je na dan pretresa terena kod Grubora dobio od potčinjenih nije potvrđivao Sačićevu tvrdnju o sukobu. Ti izveštaji su, po rečima svedoka, naknadno usklađeni sa izveštajem o sukobu koji je njemu izdiktirao Sačić.

Zvaničan stav tadašnjih hrvatskih vlasti o ubistvu šestoro staraca u Gruborima - koji je u to vreme javno preneo general Čermak - bio je da su civili stradali u unakrsnoj vatri tokom sukoba policije i pobunjenih Srba.

Čelić je posvedočio i da je, po nalogu zapovednika, bio u Gruborima dva dana kasnije, 27. avgusta 1995. i video tela tri ubijena civila i nekoliko kuća u plamenu. Na sugestiju tužioca, dozvolio je mogućnost da je u selu bilo i više zapaljenih kuća, napominjući da je on lično video "nekoliko".

U Gruboru je svedok tada video i generala Čermaka, a kasnije je sa drugim oficirima bio i na razgovoru u njegovom štabu u Kninu. Kako je rekao, Čermaku je ponovio da, po njegovim saznanjima, u Gruborima nije bilo okršaja, ali je njegov pretpostavljeni Sačić tvrdio da se sukob dogodio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.