Izvor: B92, 08.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Civili spontano pobegli

Zagreb -- Srpsko civilno stanovništvo spontano je pobeglo pred akciju Oluja, izjavio je svedok na suđenju trojici hrvatskih generala.

Jovan Dopuđ iz Obrovca i major u krajiškoj vojsci izjavio je da su 4. avgusta ujutro stanovnici tog grada napustili svoje kuće sopstvenim vozilima i redovnim autobuskim linijama prema okolnim selima, tako da nakon napuptanja Obrovca koje nije bilo plansko već stihijsko, u gradu u 9.30 časova više nije bilo civilnog stanovništva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Hrvatska vojska po Obrovcu nije gađala vojne ciljeve, jer ih u gradu nije ni bilo, rekao je svedok, negirajući da bilo šta zna da je vojska koristila neke civilne objekte.

On u gradu uoči Oluje nije video tenkove ili veće vojne formacije već samo nekoliko vojnika, a da se nešto sprema shvatio je kada su se posmatrači UN 3. avgusta povukli iz Obrovca.

Dopuđ je bio komandant 4. lake brigade krajiške vojske do 1993. godine kada je razrešen na sopstveni zahev iz ličnih razloga.

Potvrdio je da su haški istražioci do njega došli preko udruženja "Veritas" i njegovog predsednika Save Štrpca koga poznaje još sa školovanja u Zadru i s kojim se početkom 90-ih nekoliko puta sreo u Obrovcu.

Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač, terete se za ratne zločine za vreme i nakon Oluje.

Suđenje se nastavlja sutra kada će iskaz dati komandant u specijalnoj policiji MUP-a Zdravko Janić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.