Izvor: B92, 11.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Bio sam zatvoren sedam dana

Zagreb -- Na suđenju Branimiru Glavašu za zločin u Osijeku, svedok Borislav Mamula ispričao je kako ga je pet uniformisanih osoba odvelo iz njegove kuće u Petrijevcima.

Mamula je ispričao i da su mu vojnici oduzeli stvari i oružje, kao i da je na dve lokacije bio zadržan ukupno sedam dana, nakon čega je pušten kući.

Svedok je kazao da ga je na prvoj lokaciji na kojoj je bio zatvoren zlostavljao jedan vojnik, ali i naveo da smatra da taj vojnik za to nije dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naredbu od drugooptuženog Ivice Krnjaka, kao i da je nakon dva dana prebačen na drugu lokaciju, u podrum kuće sa zazidanim prozorom koja je posle srušena.

Rekao je da mu je u toj kući došao drugooptuženi Krnjak, ali da mu se nije predstavio, već da je zaključio da je reč o komandiru jedinice. Prema njegovim rečima, Krnjak i još jedan vojnik kasnije su ga vratili njegovoj kući, prethodno mu vezavši oči crnom tkaninom.

Ispričao je i da je kasnije saznao da je bio priveden, jer je kombi iz kojeg je pucano na jednoga hrvatskog vojnika imao njegove tablice, a za prvooptuženog Branimira Glavaša rekao je da ne zna koju je funkciju imao, ali da je bio glavni za Osijek i Županiju, odnosno da je bio "pri vrhu".

Danas je trebalo da bude saslušan i svedok Dragan Jovančević koji se zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nije pojavio na sudu, pa je pročitana njegova ranija izjava koju je dao u 2006. godine.

Advokat Krnjaka zatražio je u današnjoj raspravi od sudskog veća da njegovog klijenta vrati u pritvor, objasnivši da Krnjak, koji se brani sa slobode, ne može da plaća visoke troškove putovanja iz Osijeka na Županijski sud u Zagrebu.

Advokat je sudskom veću kazao da se njegov klijent diskriminira prema imovinskoj osnovi, kao i da bi troškove nastale zbog suđenja trebalo da podmiri država jer je Vrhovni sud suđenje iz Osijeka, gđe žive svi optuženi, premestio u Zagreb.

Predsednik Sudskog vijeća Željko Horvatović rekao je da će sud razmotriti zahtev za ponovno pritvaranje Krnjaka, ali i procijenio je da zahtev nije u skladu s advokatskom etikom i onim što advokat treba da čini.

Protiv Branimira Glavaša i šestorice suoptuženih vodi se sudski postupak za hapšenja, maltretiranja i likvidacije civila srpske nacionalnosti u Osijeku početkom 90-ih godina.

Glavaš je u to vreme bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu, a sva šestorica suoptuženih bili su pripadnici Samostalne uskočke satnije (SUS).

U optužnici Državnog tužilaštva navodi se da su članovi te jednice po naredbi prvooptuženog Glavaša izvršavali spomenute likvidacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.