Sve te mrzi? Evo zašto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve te mrzi? Evo zašto

Dobar izgovor zlata vredi, a ovaj je mnogima baš trebao - naučnici ustanovili zašto smo nekada (ili stalno) lenji.

Naučnici tvrde da su ljudi biološki stvoreni da budu lenji!

Kanadski naučnici izveli su eskperiment u kome je devet dobrovoljaca stavilo proteze na noge, koje su im otežavale uobičajeni tempo hoda. Za svega nekoliko minuta svaki dobrovoljac pronašao je način da prilagodi svoj standardni ritam hoda, koji se razvija tokom celog života, kako bi koristio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manje energije.

Istraživači objašnjavaju da podsvesni nervni sistem, kad je prepušten sam sebi, usklađuje pokrete tako da troši što manje energije. To je sasvim u skladu sa tendencijom da se u razne zadatke uloži što je moguće manje truda.

"Tako smo pokazali psihološku osnovu lenjosti", kaže voža studije Maks Donelan.

Naučici su dokazali da, čak i kod dobro uvežbanih pokreta, poput hoda, nervni sistem podsvesno nagleda korištenje energije i kontinuirano usklađuje pokrete u stalnoj potrebi da se prođe što "jeftinije" u smislu trošenja snage.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.