Izvor: B92, 12.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve bliže i bliže, i vrlo blizu"

Pariz -- Francuski predsednik Žak Širak poručio srpskom premijeru Vojislavu Koštunici da je neophodna potpuna saradnja sa Tribunalom.

Kako je izjavio portparol Jelisejske palate Žerom Bonafon posle sastanka dva predsednika, Širak je "istakao značaj potpune saradnje Srbije sa Haškim sudom, posebno kada je u pitanju hapšenje i predaja generala Mladića". Prema njegovim rečima, francuski predsednik je izrazio želju da se što pre okončaju pregovori o stabilizaciji i pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropskoj uniji.

Vojislav Koštunica je novinarima rekao da je Srbija spremna da ispuni sve svoje međunarodne obaveze: "Mi smo sve bliže i bliže, i vrlo blizu ispunjenju te naše obaveze, koja će zaista omogućiti da se naš put ka Evropi ubrza." Koštunica je rekao da je sa Širakom o saradnji sa Haškim tribunalom razgovarao "u nekoliko reči", jer je francuski predsednik, kako je rekao, potpuno uveren da je Vlada Srbije preuzela taj zadatak i da će ispuniti obaveze.

Srpski premijer je francuskom predsedniku prestavio i plan Vlade Srbije o budućem statusu Kosova: "Mi govorimo o Vladi Srbije i svim institucijama u Srbiji. Nameravamo uskoro da u pojedinostima iznesemo kako vidimo budući status Kosova i Metohije, koji podrazumeva suštinsku autonomiju, visok stepen autonomije, raskid sa autonomijom kakvu je Kosovo imalo 1999, ali je protiv ideje o nezavisnom Kosovu i još jednoj državi na Balkanu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.