Svaki peti građanin dao mito

Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki peti građanin dao mito

Svaki peti građanin Srbije tvrdi da je dao mito da bi dobio neku uslugu u javnim službama. Ovo je najgori rezultat u regionu u anketi koja je sprovedena za potrebe nevladine organizacije „Transparensi internešenel". Građani smatraju da je najviše korupcije u političkim strankama, a najmanje u verskim zajednicama i komunalnim službama.

Istraživanjem povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, obuhvaćeno je 60 zemalja, a u Srbiji je sprovedeno od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 13. do 19. juna na uzorku od 1.003 ispitanika. Na skali od 1 do 5, gde 5 znači izuzetno korumpirano, partije su dobile ocenu 4, što je prosek i na globalnom nivou. Zdravstvo i pravosuđe imaju ocenu 3,8, privreda i privatni sektor 3,7, Skupština, policija i obrazovanje 3,6, vojska i poreski organi dobili su 2,9, službe za izdavanje dozvola 2,7. Više od polovine ispitanih izjavilo je da je Vlada neefikasna u suzbijanju korupcije.

- Političke stranke su osnovni izvor korupcije, jer je sva moć u njihovim rukama i nema načina kontrole njihovog rada i finansiranja. Čine sve da dobiju novac iz budžeta, a same kontrolišu kako su ga potrošile. To im je omogućio sistem u kome građani nemaju svoje predstavnike u parlamentu, već poslanike određuju stranke i oni odgovaraju isključivo šefovima partija. Zakoni koji se donose su loši, neusklađeni sa evropskim standardima, poput Zakona o finansiranju stranaka, i omogućavaju strankama da zloupotrebe moć koju im je sistem dao - komentariše Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.

Građani Srbije su veoma loše ocene dali i medijima i nevladinim organizacijijama (3,5). Lošije mišljenje o nevladinim organizacijama imaju samo ispitanici u BiH, Turskoj i Pakistanu. Baraćeva ovo objašnjava činjenicom da se sa te strane sve ređe čuje jasan stav suprotstavljen lošim potezima vlasti.

- Svi su se uključili u proces parademokratskih reformi „važno je da donesemo zakon, a ne kakav je". Prećutkuju kritike. Da je Milošević napravio onakav referendum o Ustavu, kakav smo imali, na čiju proceduru je CeSID imao ozbiljne primedbe i za koji niko ko je glasao nije znao šta u njemu piše, sve nevladine organizacije bi ustale protiv toga. Sada su ćutale, a građani to vide - kaže Baraćeva.

Ispitanici u Srbiji su potpuno podeljeni povodom pitanja očekivanja u budućnosti - jedna trećina misli da će se nivo korupcije povećati u naredne tri godine i isto toliko da će se smanjiti. Po tome smo veći optimisti od građana u regionu, gde 44 odsto njih očekuje rast korupcije, i EU, gde čak 58 odsto očekuje rast.

Korupcija u regionu

Svaki deseti građanin u svetu morao je ove godine da da mito da bi dobio uslugu u javnim službama. U Hrvatskoj je mito moralo da da osam odsto građana, u BiH pet, u Bugarskoj sedam odsto. To je manje nego u nekim članicama EU - Rumunija (33 odsto), Grčka (27). Na Kosovu, čak 67 odsto navelo je da im je tražen mito.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.