Švajcarska posvećena pružanju podrške Srbiji

Izvor: Akter, 16.Dec.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska posvećena pružanju podrške Srbiji

Članovi parlamentarne grupe prijateljstva sa Švajcarskom sastali su se danas sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Žan-Danijelom Ruhom koji je istakao da je njegova zemlja posvećena pružanju podrške Srbiji na njenom putu evropskih integracija

Kako je istakao, fokus Švajcarske ostaje i u tome da Srbija održi svoju makroekonomsku stabilnost i poboljša konkurentnost poslovnog okruženja.

Predsednica grupe prijateljstva sa Švajcarskom Jasmina Obradović parlamentarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << saradnju Srbije i Švajcarske ocenila je najvišom ocenom.

Obradović se osvrnula i na multilateralne, kao i bilateralne odnose, koje, kako je navela, karakteriše širok spektar bilateralnih sporazuma iz mnogih oblasti, a koji omogućavaju razvijanje vrlo dobre međusobne saradnje.

Takođe je naglasila i da je konsekutivno predsedavanje Švajcarske i Srbije Organizacijom za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) dodatno unapredilo ukupne političke odnose, kao i bilateralnu saradnju, i istovremeno pružilo priliku da dve države zajedničkim naporima daju svoj doprinos stabilnosti i bezbednosti u Evropi.

Obradović je kazala da je za Srbiju veoma važna sveukupna podrška Švajacarske, naročito kada se radi o jačanju vladavine prava i demokratije, kao i ekonomskom razvoju, obrazovanju i unapređenju energetske efikasnosti.

„Republici Srbiji, kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, od velikog značaja su iskustva Švajcarske prilikom primene evropskih standarda i tekovina, kao i podrška koju pružate našoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu u EU“, istakla je ona izrazivši posebnu zahvalnost na pomoći koju je Švajcarska uputila Srbiji prilikom majskih poplava 2014. godine.

Ambasador Ruh istakao je da između srpskog i švajcarskog naroda postoji duboka veza, čemu svakako svedoči prisustvo Švajcarske u Srbiji koje je duže od sto godina, kao i prisustvo velike zajednice Srba u Švajcarskoj, koje je uticalo na bliske i prijateljske odnose dva naroda.

„Kada sam došao u Srbiju sebi sam zacrtao dva cilja, prvi je unapređenje ekonomske saradnje i drugi da se narodu u Švajcarskoj pruži realističnija slika Srbije, i drago mi je što danas mogu reći da smo po oba ta cilja zabeležili veliki uspeh“, podvukao je ambasador.

Ruh je bilateralne odnos opisao dinamičnim, raznovrsnim i dobro razvijenim sa potencijalom za dalje unapređenje, i ukazao na potencijal koji se krije u trgovinskim odnosima i koji svakako treba da se unapredi.

On je, kako se navodi u saopštenju, upoznao članove grupe prijateljstva i sa mogućnošću uvođenja dualnog sistema obrazovanja u Srbiji, po ugledu na švajcarski obrazovni sistem, a koji prema njegovim rečima predstavlja kičmu ekonomskog uspeha Švajcarske.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.