Izvor: B92, 04.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska, Austrija i - Srbija

Beograd -- Demokratska stranka Srbije počela akciju promovisanja stranačke deklaracije o vojnoj neutralnosti Srbije.

"Pitanje vojne neutralnosti nije samo pitanje Srbije, nego je to pitanje koje se postavilo i u drugim državama, kao što su Švajcarska i Austrija", rekao je Aligrudić novinarima u centru Beograda. Aligrudić je ponovio stav DSS-a da Srbija ne bi trebalo da bude "deo nekih širokih vojnih saveza", bez obzira koji su to savezi.

"Srbija, po našem shvatanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne treba da učestvuje u ratovima koji nisu njeni i da žrtvuje ljude na ratištima u stranim državama bez ikakvog razloga", rekao je Aligrudić.

Šef poslaničke grupe DSS-a je rekao da to pitanje nije vezano za saradnju Srbije sa drugim državama u procesu evropskih integracija, niti za proces saradnje sa drugim vojnim savezima.

"Ovo je pozitivna i miroljubiva akcija", rekao je Aligrudić, kao i da će građanima biti deljeni leci sa deklaracijom.

U deklaraciji, koju je nedavno usvojio Glavni odbor DSS-a, navodi se da je vojna neutralnost najbolji način da Srbija očuva državni suverenitet, integritet i nezavisnost "kao temelj svog slobodnog i sveukupnog napretka".

"Odustajanje od principa vojne neutralnosti i pristupanje NATO-u obavezalo bi Srbiju da učestvuje u ratovima koji nisu u njenom interesu, ograničilo bi njenu nezavisnost i slobodu političkog odlučivanja, ugrozilo bi živote njenih građana i opteretilo unutrašnji preobražaj i napredak zemlje", navodi se u deklaraciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.