Suzavcem protiv demonstranata

Izvor: S media, 22.Jun.2009, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suzavcem protiv demonstranata

Iranska policija upotrebila suzavac da bi sa Trga Haft-e Tir rasterala oko 1.000 pristalica opozicije koji su se okupili na protestu, nezadovoljni izbornim rezultatima, uprkos upozorenju Saveta čuvara iranske revolucije da će rasterati neodobrene proteste.

Očevici su izjavili da je više stotina policajaca pristiglo da rasteraju demonstrante sa trga, a televizija BBC na persijskom, putem elektronske pošte je dobila baveštenje da ima mnogo demonstranata, ali da su raštrkani >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i da je veliki broj policajaca.

Ranije u toku dana predstavnici garde su saopštili da će sprečiti ulične proteste, pošto je poraženi kandidat na predsedničkim izborima Mirhosein Musavi pozvao pristalice na nove demonstracije, zbog spornih predsedničkih izbora održanih 12. juna na kojima je pobedio Mahmud Ahmadinežad.

Zapadnim zemljama je poručeno da prestanu da podržavaju demonstrante.

Predsedništvo Evropske unije, koje do kraja meseca drži Češka, uputilo je ranije danas poziv zemljama članicama Unije da uruče protestne note predstavnicima Irana u svojim prestonicama zbog optužbi Teherana da se zapadne zemlje mešaju u unutrašnje stvari Irana.

U saopštenju Predsedništva EU se objašnjava da Unija ima pravo da postavi pitanja o objektivnosti kriterijuma izbornog procesa koji se odvija u bilo kojoj zemlji na svetu.

Iran je juče pozvao izaslanike svih zemalja EU u Teheranu i protestvovao zbog kritika tih zemalja načina na koji je Teheran reagovao na proteste organizovanih posle predsedničkih izbora.

Neke od zemalja EU, medju kojima su Velika Britanija, Nemačka i Francuska, su prošle sedmice pozvale iranske diplomatske predstavnike u njihovim prestonicama preko kojih su pozvali Teheran da se uzdrži od nasilja, kao i da bi protestvovale zbog otežavanja rada medijima.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio u Lisabonu da postoje ozbiljne sumnje o načinu na koji su izvedeni izbori u Iranu i da smatra da bi bilo korisno kada bi se ponovo prebrojali glasovi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana je kazao u Briselu da nije jasno kakav će biti uticaj stava EU na pregovore o iranskom nuklearnom pitanju.

Britanski Forin ofis saopštio je ranije danas da je rešeno da se iz Irana povuku porodice zaposlenih u britanskoj ambasadi zbog nasilja u toj zemlji.

Prema zvanično objavljenim rezultatima, na izborima je pobedio dosadašnji predsednik Ahmadinežad, iako njegov glavni suparnik, reformista Musavi, tvrdi da je tokom glasanja bilo nepravilnosti.

Moćni "čuvari revolucije", koji kontrolišu izborni proces kao najviše zakonodavno telo u Iranu, je saopštio da je našlo dokaze o izbornim nepravilnostima, ali da to neće uticati na konačni rezultat izbora.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.