Izvor: B92, 25.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šuvar: Srbi i Hrvati podjednako opsednuti nacijom

Beograd -- Predsednik Socijalističke radničke partije Hrvatske Stpe Šuvar u intervjuu za Večernje novosti od nedelje izjavio je da su parlamentarni izbori i u Hrvatskoj i u Srbiji podjednako pokazali opsesiju Hrvata i Srba nacijom. Šuvar ovo objašnjava da su socijalne i ekonomske prilike dosta teške, a u Srbiji i teže nego u Hrvatskoj. "Uz to, ekonomske i socijalne prilike su dosta teže nego u Hrvatskoj. Srpska radikalna stranka je obećala hleb po ceni od tri dinara i milion novih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnih mesta, pa je manje obrazovni, ujedno i siromašniji, deo nacije glasao za nju. Tu su i izbeglice iz Hrvatske i Bosne, među kojima nije mali broj i onih koji još veruju u mogućnost da se Srbija protegne i do linije Virovitica - Karlovac - Karlobag." kaže Stipe Šuvar.

Šuvar kaže da "demokratske" partije u Hrvatskoj i Srbiji nisu zabeležile jako loše rezultate i da tri "demokratske partije i jedna koalicija u Srbiji koje sada pregovaraju o formiranju vlade, zajedno su dobile 59 odsto glasova, a da je desnica u Hrvatskoj oslabila pogotovo ako se pokaže da HDZ više nije rigidno nacionalistička stranka. Kada je levica u piatnju Šuvar primećuje da stare levice više nema a da se nova tek formira i da je preslaba da utiče na javnost, a da su partije bivših komunista uticale na to. "Kada se bolje pogleda, izmedu HDZ i SDP u Hrvatskoj, nema suštinskih razlika. Mislim da je tragikomicno da u Srbiji SPS još smatraju nekom levicom. Ona je u Srbiji bila pandan HDZ u Hrvatskoj. To su bile partije bivših komunista, uzurpatora i pljačkaša koje su se slicno ponašale i u suštini vodile istu, nacionalisticku, politiku. Tu je bio slučaj totalne degeneracije stare levice, okupljene u bivšem SKJ." Šuvar smatra da jedna nova levica ima šanse samo na globalnom planu, formiranjem i nastupanjem antiglobalizacijskog pokreta, borbom za civilno društvo, ekološki socijalizam, socijalno tržište, ovladavanje razvojem koji neće biti po diktatu "centra". "Te i takve snage rađaće se i ovde, na Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Ta su kretanja tek u začetku, ali će kulminaciju dostići krahom sadašnje globalizacije koja svaki delić globusa hoće da podredi "večnim zakonima profita." zaključio je Šuvar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.