Izvor: B92, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra završetak Akcionog plana

Beograd -- Rasim Ljajić za B92 rekao da bi Akcioni plan, koji će premijer predstaviti EU u ponedeljak, trebao da bude završen sutra.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom je objasnio da je, prema njegovim saznanjima, najveći deo plana usaglašen sa Briselom i Hagom.

Prema saznanjima do kojih je došao dnevnik Blic, Tribunal je od Vlade Srbije između ostalog zahtevao da se označe ljudi koji će odgovarti za realizaciju svake tačke akcionog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plana. Takođe, iz Haga su od Beograda tražili i da uspostavi punu kontrolu svih bezbednosnih službi, posebno Vojne, te da domaće službe sarađuju sa stranim obaveštajnim službama. Da imovina haških optuženika bude zamrznuta, a da njihova mreža pomagača bude razotkivena.

Od Beograda se traži i da pripremi javno mnenje u Srbiji na hapšenje Mladića. Predsednik saveta za saradnju sa Tribunalom nije mogao da otkrije da li su to tačni detalji plana, ali nam je rekao da se privode kraju konsultacije sa svim relevantnim međunarodnim faktorima, a pre svega sa Haškim tribunalom i bezbednosnim službama. "Verujem da će konačni tekst biti gotov tokom sutrašnjeg dana, i da će taj tekst biti prihvatljiv kako u Briselu tako i u haškom tribunalu. Mi smo prihvatili najveći broj primedbi. Ostalo je malo toga što nije usaglašeno, tako da se nadam da ćemo imati jednu varijantu koje će dobiti podršku čitave međunarodne zajednice i ostaje nam teži deo tog posla. A to je dalja razrada tog plana i ono nadasve njegova puna inplementacija", objasnio je Ljajić.

Da i međunarodna zajednica s pažnjom čeka na konačnu verziju srpskog plana svedoči za B92 i ambasador Francuske u Beogradu Ig Perne. "Mi zaista čekamo taj akcioni plan i to je nešto veoma važno. Nadamo se da će taj plan u Briselu biti ubedljiv. Ali ono što je još važnije je primena tog plana. I najvažnije su rezultati tog plana. Mi čekamo rezultate. Ja ne bih hteo da to bude plan, a da do rezultata ne dođe", kaže Perne.

Izvor lista Blic ističe i da je iz Haga upućen precizan zahtev da čovek za vezu između Tribunala i Beograda bude specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, a njemu bi svi nadležni za izvršavanje pojedinih tačaka plana direktno podnosili izveštaje, koje bi on prosleđivao Hagu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.