Izvor: B92, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra ugovor o koncesiji u javnosti

Beograd -- Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega sutra će biti objavljen na sajtu Vlade Srbije, saznaje B92.

Objavljivanje osnovnog ugovora, kao i 14 od 19 aneksa koncesionog ugovora, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Vlade i koncesionara. Na višečasovnom sastanku je precizirano koji aneksi ugovora neće biti objavljeni. Kako saznajemo, javnosti neće biti predočeni delovi ugovora o odnosima koncesionara i poslovnih banaka i o kreditima koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzeli.

Prema zaključku Vlade, sa sednice održane 23. avgusta, bili su zaduženi predstavnici ministarstava finansija, infrastrukture, ekonomije i kabineta ministra bez portfelja Dragana Đilasa da sa koncesionarima rezgovaraju o objavljivanju aneksa ugovora koji se odnose na regulisanje odnosa koncesionara i države.

Ugovor o koncesiji za autoput Horogoš-Požega potpisan je pre skoro pet meseci, a Vlada je pod pritiskom javnosti prošle nedelje odlučila da Ugovor objavi na sajtu.

Ugovor o koncesiji za autoput Horogoš-Požega Vlada Srbije je krajem marta ove godine potpisala sa špansko-austrijskim konzorcijumom koji čine FCC Alpina.

Vlada Srbije je 23. avgusta odlučila da na svom sajtu objavi taj ugovor, posle višemesečnog insistiranja vlasti u Vojvodini i medija da ugovor bude dostupan javnosti.

Ilić: 14 aneksa nije sporno

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić rekao je večeras za Radio-televiziju Srbije da je koncesionar insistirao da se pet aneksa koji se odnose na finansijsku konstrukciju ne nadju na Vladinom sajtu, "uz obrazloženje da im to može naneti štetu jer trenutno učestvuju na pet medjunarodnih tendera".

Prema Ilićevim rečima, novinari će moći da vide sve anekse ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega, ali da ono što je "poslovni deo tajne" neće moći da se objavljuje.

"Ugovor se može obelodaniti u celosti, 14 aneksa nisu sporni, ali finansijski deo pod kojim su uslovima oni obezbedili sredstva oni daju da se prezentira javnosti, ali ne da se objavi na internetu", rekao je Ilić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.