Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra sastanak pregovaračkog tima

Beograd -- Premijer Srbije Vojislav Koštunica, kao kopredsednik pregovaračkog tima za Kosovo, za sutra je sazvao sednicu tog tima.

Tema sastanka biće bečki pregovori o statusu, saopšteno je iz Vladine Kancelarije za saradnju s medijima. U većini poslaničkih grupa u parlamentu Srbije navode da još nisu dobili poziv za sastanak i da se on očekuje nakon što se beogradski zvaničnici upoznaju sa izmenjenim predlogom Ahtisarija, koji su dobili večeras.

Kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavljeno iz DS-a, Skupština Srbije bi posle toga trebalo da usvoji državnu politiku u odnosu na taj izmenjeni predlog, koju bi zvanična delegacija Beograda u subotu zastupala u Beču.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović najavio je da bi predstavnici pregovaračkog tima trebalo da podnesu izveštaj o poslednjoj rundi pregovora u Beču.

Na sastanku će se, kako je najavio Petrović, dogovoriti na koji način će biti zakazana sednica Skupštine na kojoj bi se razmatrao izveštaj o bečkim pregovorima i izmenjeni Ahtisarijev predlog.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, s druge strane, kaže da se u Skupštini ne može raspravljati ni o čemu, a pogotovo ne o izveštaju pregovaračkog tima, sve dok se ne završi konstitutivna sednica.

Prema Ustavu i po Poslovniku, drugu sednicu mora da zakaže predsednik Skupštine, a ne najstariji poslanik, odnosno predsedavajući, kaže Nikolić. "Mi moramo da sednicu održimo u skladu sa Ustavom Srbije", kaže on.

"Zbog toga SRS od toga neće odustati, pa ćemo ili imati predsednika koga će ova skupštinska većina koja se ubrzano konstituiše da predloži odmah, ili ćemo izabrati predsednika Skupštine iz redova SRS-a", rekao je on.

"Taj će obavljati dužnost predsednika Skupštine dok se ne konstituiše skupštinska većina, pa predloži svog predsednika, ili dok eventualno ne odemo na nove izbore. U svakom slučaju, radikali neće učestvovati ni na jednoj sednici dok se ne izabere predsednik Skupštine", rekao je Nikolić.

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije slaže se da je i po Ustavu i po Poslovniku neophodno formirati skupštinske organe.

Međutim, nemoguće je u naredna dva-tri dana, kaže on, završiti posao oko formiranja skupštinskih organa jer to zavisi od dogovora o personalnim rešenjima u budućoj vladi. Aligrudić veruje da je moguće rešiti problem "dobrim međuljudskim dogovorom".

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da pregovarački tim Srbije ne može da ide na pregovore dok se o tome ne izjasni Skupština. "Parlament je jedini državni organ koji je merodavan da odluči o daljem toku pregovaračkog procesa", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Pitanje sazivanja Skupštine Srbije "stvar je političkog dogovora jer Kosmet mora da bude na dnevnom redu", kazao je lider socijalista, ali je istakao da se pridružuje zahtevima da se što pre završi njeno konstituisanje.

"Mi Skupštinu nemamo zato što nema dogovora o vladi, mesto predsednika Skupštine spada u paket personalnih rešenja", kaže Dragan Bujošević, novinar NIN-a.

On kaže da u prethodnim rezolucijama i platformama postoji sasvim dovoljno smernica za ponašanje Tadića i Koštunice, ako oni uopšte budu imali nameru da idu u Beč kod Ahtisarija.

"Sve je jasno, oni ne mogu da pristanu na nezavisno Kosovo, a u krajnjoj instanci, o svakom rešenju će odlučivati Skupština Srbije, te su i Koštunica i Tadić lišeni odgovornosti za donošenje te teške odluke", kaže Bujošević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.