Sutra objavljivanje plata direktora

Izvor: B92, 05.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra objavljivanje plata direktora

Beograd -- Podaci o tome kolike su plate direktora javnih preduzeća, posle mnogobrojnih zahteva javnosti, sutra će konačno biti objavljeni na sajtu Vlade Srbije.

Kontrola visokih plata trebalo bi da bude jedna od mera štednje o kojima Vlada konačnu odluku treba da donese do kraja sledeće nedelje. Jedna od najbolje čuvanih tajni u Srbiji u ponedeljak bi konačno trebalo da bude otkrivena.

Visine zarada direktora javnih preduzeća, prema najavama iz Vlade, naći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se na njenom vebsajtu, kako je pre skoro nedelju dana najavio premijer Cvetković.

Do svih podataka o platama do sada nisu mogli ni mediji, Administrativni odbor Skupštine Srbije, kao ni poverenik za informacije od javnog značaja.

Mediji koji tvrde da su imali uvid u izveštaj o zaradama pišu da su neki direktori javnih preduzeća svoje plate u februaru čak i podigli u odnosu na januar.

"Mi imamo situaciju da je vanprivredni rast plata bio oko osam odsto samo u februaru, a ukupan rast plata je negde oko četiri procenta”, kaže dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić.

"To znači da je došlo, da tako kažem, do pripremanja u vanprivredi za neku novu startnu poziciju, koja može da se dogodi ako bude došlo do uvođenja nekih mera opterećenja na plate”, smatra on.

Osim plata direktora, u Srbiji je poslednjih meseci rastao i broj najviših funkcionera u Vladi Srbije.

Od 43 državna sekretara i 115 pomoćnika ministara pre osam meseci, sa koliko je Vlada počela da radi, danas se u ministarskim kabinetima nalazi 71 državni sekretar, isto toliko savetnika i 117 pomoćnika ministara.

"Prosto smo rekli da je neprihvatljivo, ili da je za nas jedino prihvatljiva mera u ovom momentu da Vlada reaguje tako što će smanjiti broj ministarstava, tako što će smanjiti broj državnih sekretara, pomoćnika i službenika koji su funkcioneri u Vladi”, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

"Vlada pokušava da ostane gluva na to, govoreći da su to mali efekti. Ali, to nisu mali efekti, vrlo su veliki efekti i očekujemo da Vlada smogne snage da to uradi”, kaže on.

Podaci pokazuju da se u Srbiji do sada nije mnogo štedelo, a ostaje da se vidi kakav će biti konačan plan Vlade da se uštedi 100 milijardi dinara.

Konkretnog plana još nema, a konsultacije bi trebalo da budu završene do kraja predstojeće nedelje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija objavljuje plate direktora

Izvor: Capital.ba, 05.Apr.2009

BEOGRAD, Na internet stranici Vlade Srbije sutra će biti objavljeni podaci o platama direktora javnih preduzeća. Kontrola visokih plata trebalo bi da bude jedna od mjera štednje o kojima Vlada konačnu odluku treba da donese do kraja sljedeće nedjelje. Iz Vlade je najavljeno da će se visine zarada...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.