Sutra o zahtevu za smenu Nikolića

Izvor: B92, Tanjug, 15.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra o zahtevu za smenu Nikolića

Beograd -- Tomislav Nikolić kaže da će sednica, na čijem će dnevnom redu biti zahtev za njegovu smenu s mesta predsednika Administrativnog odbora, biti održana sutra.

Nikolić je novinarima u parlamentu Srbije rekao da je stigao zahtev grupe poslanika za održavanje te sednice, za zahtevom da na dnevnom redu bude predlog za njegovo razrešenje i izbor novog predsednika. On je naveo da će zakazati sednicu za sutra u 10:15.

Sinoć, predsednik Srpske napredne stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tomislav Nikolić izjavio je da ne postoji zvaničan zahtev za njegovu smenu sa mesta predsednika Administrativnog odbora.

Nikolić je, gostujući u Poligrafu B92, rekao da izjave predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da taj zahtev postoji govore "o čudnoj vezi između SPS-a i Srpske radikalne stranke".

On je kritikovao rad Vlade i rekao da bi voleo da budu raspisani novi izbori.Lider naprednjaka Tomislav Nikolić kaže da SNS ima pravo na dva predsednička mesta u skupštinskim odborima i da ukoliko on bude smenjen sa mesta predsednika Administrativnog odbora, naprednjaci neće podneti ostavke na preostala dva odbora, za finansije i za poljoprivredu.

Dačić: Bez potvrde o pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da policija za sada nema potvrđene informacije o pretnjama ubistvom predsedniku Srpske napredne stranke Tomislavu Nikoliću.

Dačić je novinarima posle susreta sa direktorom policije Hvratske Vladimirom Faberom kazao da "nema potvrđenih informacija o svemu tome" i naveo da je policija, odmah posle najava da bi Nikolićeva bezbednost mogla biti ugrožena, poslala patrole koje dežuraju ispred njegovog stana.

"Ja sam lično nekoliko puta predložio Nikoliću da dobije celodnevno obezbeđenje od naše uprave za obezbeđenje objekata i ličnosti. On to tada nije prihvatio", kazao je Dačić.

Govoreći o legitimnosti mandata svojih poslanika, Nikolić je rekao da je ustavom određeno da je poslanik, a ne stranka, vlasnik mandata i da bi eventualno aktiviranje ostavki poslanika koji su iz radikalne prešli u naprednu stranku bio zapravo udarac za demokrate.

"Mnogo veći udarac pretrpeće Demokratska stranka time što, pod ucenama da opozicija može da zaustavi rad parlamenta, rešava probleme tako što toj gladnoj zveri stalno ubacuje poneki komad mesa u usta. Dokle će to da traje? Dokle će Tadić da podmiruje G17, SPS, SPO, Nenada Čanka, mađarske stranke?", upitao je Nikolić.

On smatra da nema smisla razgovarati o rekonstrukciji Vlade i novim koalicijama i ponovio da bez preke potrebe naprednjaci neće učestvovati u vlasti.

"Recimo, ako u maju ne bude hleba, ako u maju bude sasvim svejedno da li ste na vlasti ili u opoziciji, a stotine ljudi se gura ulicama tražeći posao - je l' onda važno ko je na vlasti? Je l' to onda vlast? Šta je to Nemačka predosetila pre dve godine kada su dve najjače stranke formirale Vladu?", upitao je on.

Nikolić, ipak, kaže da bi voleo da se održe parlamentarni izbori jer, kako je ocenio, Vlada Srbije ne funkcioniše, a parlament je u stalnoj opasnosti od opstrukcije opozicije.

Sutra nastavak rasprave o amandmanima

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras rad a raspravu o amandmanima na Predlog izmena i dopuna zakona o akcizama nastaviće sutra.

Poslanici su do sada završili raspravu o 13 od ukupno 27 amandmana dostavljenih na taj Vladin predlog zakona. Izmenama o dopunom Zakona o akcizama predviđa se povećanje akciza na naftne derivate, cigarete i pivo.

Poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije kritikovali su u toku dana predlog Vlade, navodeći da će to izazvati poskupljenja i opteretiti standard građana Srbije.

Na kraju današnje rasprave ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić ponovio je da Vlada Srbije ne razmišlja o povećanju Poreza na dodatu vrednost.

On je rekao da mnoge države na svetu već razmišljaju o rebalansu budžeta a da, u slučaju da dođe do smanjenja budžetskih priliva, postoji mogućnost i da se smanji javna potrošnja ili izvrše dodatne restrikcije budžeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.